Francouzský filmový archiv pořádá přehlídku Polanského. Urážka, zlobí se feministky

Feministky kritizují pařížský filmový archiv Cinématheque Francaise, který se rozhodl uspořádat retrospektivu snímků Romana Polanského. Tu považují za urážku, obzvlášť v souvislosti se skandálem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a související kampaní #MeToo. Polsko-francouzský oscarový filmař, který se před 40 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou, se má osobně zúčastnit slavnostního zahájení přehlídky. Jedno z obvinění dostihlo nejnověji i hollywoodskou oscarovou hvězdu Kevina Spaceyho.

V petici, která volá po zrušení přehlídky, označila aktivistka Laura Salmonová za neslušné, aby byl Polanski oceňován v době, kdy ženy začínají v souvislosti s Weinsteinovou kauzou otevřeně hovořit o sexuálním obtěžování.

„Je to urážka všech žen, které se zmobilizovaly okolo hasthtagů #MeToo a #BalanceTonPorc,“ napsala Salmonová v textu, pod nějž se podepsaly již tisíce lidí.

Archiv, v jehož čele stojí oscarový režisér a producent Costa-Gavras, uvedl, že nemíní nahrazovat justiční systém. Tomu se Polanski vyhýbá již čtyři dekády od doby, kdy v roce 1977 v Kalifornii přiznal soulož s tehdy třináctiletou dívkou. Strávil sice 42 dní ve vězení, následně ale odešel do Francie, a vyhnul se tak delšímu trestu.

V žádném případě to nebylo znásilnění. Vzpamatovala jsem se z toho. Zlé věci se stávají.
Samantha Geimerová

Všechny pokusy Spojených států o vydání filmaře skončily neúspěchem, včetně zatčení ve Švýcarsku v roce 2009. Někdejší Polanského milenka Samantha Geimerová, která se sexem souhlasila, několikrát požádala americkou justici, aby od stíhání upustila. Ta jí ale nevyhověla. Na podporu režiséra vznikla i petice, kterou inicioval známý francouzský myslitel Bernard-Henri Lévy. 

Švýcarská prokuratura v říjnu potvrdila, že se zabývá novými obviněními, které proti Polanskému vznesla žena, již měl v roce 1972 znásilnit při pobytu ve švýcarských Alpách. Tehdy ji bylo 15 let.

Ze sexuálního násilí Polanského obvinilo již pět žen, některé právě v návaznosti na kampaň #MeToo. Jedné z dívek, které měly utrpět sexuální násilí ze strany Polanského, mělo být během obtěžování pouhých deset let. Režisér to odmítá s tím, že dotyčnou vůbec nezná.

Život původem polského režiséra si svými zvraty v ničem nezadá s jeho filmy. V roce 1943 dokázal v deseti letech uprchnout z krakovského ghetta, kde ho věznili nacisté. Zatímco jeho filmařská sláva po válce rostla, v osobním životě ho v roce 1969 čekala tvrdá rána. Jeho ženu Sharon Tateovou ubodali v osmém měsíci těhotenství členové gangu Charlese Mansona.

V 60. a 70. letech se v USA proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. V roce 2003 obdržel Oscara za válečné drama Pianista. Aktuálně Polanski připravuje film o Dreyfusově aféře. V lednu se po protestu feministek vzdal předsednictví cen César, které uděluje francouzská Filmová umělecká akademie.

Roman Polanski
Zdroj: ČT24/Cannes

Protesty proti sexuálnímu násilí

Kontroverze kolem přehlídky Polanského filmů přichází v době, kdy ve francouzských městech demonstrují stovky žen proti sexuálním útokům a obtěžování. Činí tak v kontextu přibývajících svědectví o rozsahu problému, na který upozornila obvinění amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina.

Víkendová shromáždění zorganizovala nezávislá novinářka Carol Galandová. Agentuře AP řekla, že chtěla, aby se hnutí ze sociálních sítí dostalo i do ulic. Prostřednictvím hesla #MeToo (v překladu „Já také“) v posledních týdnech ženy na sociálních sítích doprovází svá líčení případů, kdy se staly oběťmi sexuálního obtěžování či znásilnění.

  • Nedělní protest v Paříži:

Jen v Paříži se sešlo několik stovek osob na náměstí Republiky. Někteří provolávali hesla jako „Agresoři jsou lháři“. Jiní nesli transparenty s nápisy „Nebudu zticha“ či „Respektujte ženy“. „Je to velký problém a každá dívka, kterou znám, byla v podobné situaci,“ prohlásila jednadvacetiletá studentka Tara Bombergová.

Sexuální aféra dostihla i Kevina Spaceyho (zdroj: ČT24)
  • Sexuální násilí v souvislosti s kampaní naposledy ohlásil herec Anthony Rapp. Když mu bylo čtrnáct let, měl ho obtěžovat o 12 let starší kolega Kevin Spacey. „Zvedl mě, jako ženich zvedá nevěstu, když ji přenáší přes práh společné domácnosti. Nejdříve jsem se nijak neošíval, protože jsem nevěděl, co se to děje. Pak si na mě lehl,“ popsal Rapp událost, která se stala v roce 1986 během večírku. Spacey uvedl, že si událost nevybavuje, pokud k ní však došlo, hluboce se omlouvá.

Pětašedesátiletého Weinsteina nedávno obvinily ze sexuálního obtěžování či znásilnění desítky žen včetně známých hereček. Kvůli tomu ho ze svých řad vyloučila americká filmová akademie. Producent tvrdí, že měl se ženami sex výhradně s jejich svolením.