Sacharovovu cenu získala venezuelská opozice a tamní političtí vězni

EP ocenil demokratickou opozici ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení získali demokratická opozice a političtí vězni ve Venezuele. Na plenární schůzi Evropského parlamentu ve Štrasburku to oficiálně oznámil jeho předseda Antonio Tajani. Mezi letošními finalisty byla i guatemalská bojovnice za lidská práva Aura Lolita Chávezová Ixcaquicová a švédsko-eritrejský novinář a spisovatel Dawit Isaak.

„Nemůžeme zavírat oči před pošlapáváním demokracie a základních lidských svobod,“ prohlásil předseda parlamentu Tajani.

Venezuelské Národní shromáždění ovládané opozicí, které režim prezidenta Nicoláse Madura zbavil zákonodárné moci ve prospěch takzvaného Ústavodárného shromáždění kontrolovaného vládní stranou, je podle Tajaniho „jediným demokraticky zvoleným parlamentem“ ve Venezuele.

Režim v jihoamerické zemi označil za „totalitní“ a hospodářskou situaci za „humanitární krizi“. Proti výběru vítěze se během Tajaniho řeči ozval protest z řad krajně levicových poslanců, předseda Evropského parlamentu je ale vyzval, aby respektovali rozhodnutí většiny.

„Toto ocenění je podporou boje demokratických sil ve prospěch demokratické Venezuely a proti Madurovu režimu,“ uvedl na Twitteru ještě před oficiálním oznámením předseda liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt.

Právě jeho liberální frakce ALDE navrhla společně s Evropskou lidovou stranou (EPP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, venezuelskou opozici na zisk ocenění. Mezinárodní společenství Verhofstadt vyzval, aby se připojila k jeho frakci v boji za svobodu venezuelského lidu.

Ke gratulaci předsedy ALDE se připojili i členové liberální frakce z řad českých europoslanců. „Máte naši podporu!!!“ napsala poslankyně Dita Charanzová. „Se stoupenci venezuelské demokracie jsem v úzkém kontaktu a vím, že je informace o udělení ceny velmi těší,“ uvedla v tiskovém prohlášení.

Úctu obětem protivládních protestů ve Venezuele vyjádřila její kolegyně Martina Dlabajová. „Gratuluji! I když jistě by raději (členové venezuelské opozice) uvítali samotné změny v zemi,“ napsal europoslanec Pavel Telička.

Do užšího výběru kandidátů na Sacharovovu cenu se venezuelská demokratická opozice dostala již v roce 2015. Tehdy ale ocenění získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví.

Sacharovovu cenu získal i Dubček

Sacharovovu cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou ve výši 50 000 eur (asi 1,3 milionu Kč).

Mezi laureáty patří mimo jiné jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Aun Schan Su Ťij či vůdčí osobnost pražského jara v roce 1968 Alexander Dubček. Loni cenu dostaly aktivistky irácké komunity jezídů Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová.

Slavnostní předání letošní Sacharovovy cenu proběhne ve Štrasburku 13. prosince.