Puigdemont do Madridu nepojede. V katalánské vládě se vyhrotil spor o nezávislost

Katalánský premiér Carles Puigdemont nepojede ani ve čtvrtek, ani v pátek do španělského Senátu vysvětlit své postoje ohledně snah o nezávislost Katalánska. Podle katalánského deníku La Vanguardia to potvrdil úřad premiéra. Deník také uvedl, že v katalánské vládě se vyhrotil spor o vyhlášení nezávislosti a někteří její členové zvažují odchod z vlády.

Podle deníku je stále více pravděpodobné, že nezávislost v pátek vyhlásí buď premiér Puigdemont, nebo katalánský parlament. Ten má zasednout ve čtvrtek odpoledne a hlasovat by měl v pátek po poledni.

 „Je jasné, že nechce dialog, a dalo se to čekat,“ komentoval mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez zprávu o tom, že premiér Puigdemont do Senátu nedorazí. Pozván byl na čtvrtek odpoledne do senátní komise, která projednává návrh vlády na omezení autonomie Katalánska, nebo na pátek na plenární zasedání Senátu, které má o omezení autonomie hlasovat.

Puigdemont prý do Madridu nepojede proto, že španělská vláda se už podle něj rozhodla použít ústavní článek 155, který umožňuje omezit autonomii regionu, pokud je tam porušována ústava a zákony.

Spory v katalánské vládě ohledně vyhlášení nezávislosti se vyhrotily. Podle deníku La Vanguardia se chystá zřejmě vládu opustit minimálně jeden její ministr, a to ministr pro podnikání Santi Vila, který nesouhlasí s vyhlášením nezávislosti.

Vila je mimo jiné jedním z katalánských státních úředníků, kteří jsou prokuraturou vyšetřování od minulého měsíce kvůli tomu, že začátkem září podepsali dekret o svolání referenda o nezávislosti. To se konalo i přes zákaz španělského ústavního soudu 1. října.

Omezení katalánské autonomie má podle některých zdrojů zahrnovat i kontrolu nad státními katalánskými sdělovacími prostředky. Proti tomu protestovali v prohlášení zástupci katalánské televize TV3, katalánského rozhlasu a katalánské tiskové agentury.

„Hrozba intervence je útokem na občany a porušuje jejich právo na pravdivé informace. Jde o nepřijatelné porušení svobody slova a principů Evropské unie,“ uvádí se mimo jiné v prohlášení katalánských médií.

Proti aktivaci článku 155 se vyslovila i vedení některých katalánských radnic, například v Sant Cugat a v Gironě. Vedení radnice v Gironě navíc prohlásilo za nežádoucí osoby v jejich městě španělského krále Felipeho VI. a zástupce španělské vlády v Katalánsku Enrika Milla.

Obě radnice se také vyslovily pro okamžité propuštění dvou separatistických lídrů, které minulý týden poslal soud do vazby kvůli obvinění ze vzpoury. Toho se měli dopustit svoláním protestů proti zásahům Madridu vůči katalánským úředníkům před referendem.