Usmíří se Hamas s Fatahem? Palestinský premiér poprvé vedl zasedání vlády v Gaze

Premiér palestinské samosprávy Ramí Hamdalláh poprvé předsedal zasedání palestinské vlády v Gaze. Podle agentury AFP setkání představuje snahu o ukončení sporu mezi radikálním hnutím Hamas a palestinskou samosprávou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nicméně palestinské snahy o sjednocení vlád označil za fiktivní a upozornil na ozbrojené křídlo Hamasu. Do Gazy, ovládané Hamasem, přijel Hamdalláh v pondělí poté, co Hamas oznámil, že hodlá jeho vládě předat administrativní kontrolu nad Pásmem Gazy.

„Pro ty, kterým jde o usmíření, máme jednoduchý vzkaz: uznejte izraelský stát, rozpusťte ozbrojené křídlo Hamasu a zruště vazby na Írán, který nás chce zničit,“ uvedl v reakci na dění v Gaze Netanjahu, čímž v zásadě zopakoval pondělní stanovisko člena jeho kabinetu, že Hamas má ozbrojené křídlo, které bude nadále představovat pro Izrael nebezpečí.

Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007, zatímco umírněnější hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse si podrželo vládu na Západním břehu Jordánu.

Hamas sice vyhrál v roce 2006 na palestinských územích volby, odmítal se ale vzdát násilí, což mělo zásadní dopad na to, jak byl vnímán mezinárodní společenstvím, které zavedlo sankční opatření a doufalo v brzké konání nových voleb.

O rok později se Hamas nakonec po souboji s konkurenčním Fatahem, který s ním nechtěl do koalice, ujal moci v Pásmu Gazy. Při bojích mezi oběma stranami v červnu 2007 v Gaze přišlo o život více než 100 lidí.

Stát Izrael a Palestinská území
Zdroj: ČT24

V roce 2011 podepsalo v Káhiře 13 palestinských stran, včetně Fatahu a Hamasu, dohodu o usmíření, která předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, zatím ale naplněna nebyla. Místní volby byly vypsány už na rok 2012, ale Hamas tehdy ohlásil bojkot, takže se hlasování nekonalo nikde.

To, že se palestinské frakce dosud nebyly schopny dohodnout na společném vedení, podle expertů maří řešení palestinského konfliktu s Izraelem. Izrael stejně jako USA považuje Hamas za teroristickou organizaci a odmítá jednat s vládou, v níž by byl zastoupen Hamas. Mírové rozhovory stagnují od roku 2014.

Hamas nutí k ústupkům ekonomické problémy

K předání kontroly nad Pásmem Gazy vládě v Ramalláhu se podle agentury Reuters hnutí Hamas rozhodlo v září kvůli neustále zhoršující se ekonomické situaci v enklávě. Hamas je silně oslabený izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a nedostatkem elektřiny kvůli tomu, že Abbás v červnu zastavil platby Izraeli za dodávky elektřiny do Gazy.

Hospodářskou situaci nicméně výrazně zhoršil i diplomatický spor kolem Kataru. Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a SAE na počátku června oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem a vyhlásily proti němu dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. Katar nicméně do té doby byl jedním z hlavních sponzorů Gazy.

Při svém pondělním uvítacím ceremoniálu Hamdalláh řekl, že sjednocení palestinské vlády je jedinou cestou k vytvoření mezinárodně uznaného palestinského státu. Izrael se naopak k situaci vyjádřil skepticky a zdůraznil, že Hamas má nadále v Gaze ozbrojené křídlo, jehož cílem je zničit Izrael.