Hnutí Hamas oznámilo, že je připraveno usmířit se s Fatahem

Palestinské hnutí Hamas je ochotno zahájit rozhovory o usmíření s hnutím Fatah, jednat o rozpuštění vlády v Pásmu Gazy a uspořádání všeobecných voleb, uvádí nedělní prohlášení hnutí Hamas, z něhož citovala agentura Reuters.

Stát Izrael a Palestinská území
Zdroj: ČT24

Zatímco umírněnější Fatah kontroluje Západní břeh Jordánu, radikální hnutí Hamas ovládá palestinské Pásmo Gazy. Hamas se Pásma Gazy zmocnil v roce 2007 a od té doby mají obě palestinská území rozdílné vlády.

V roce 2011 v Káhiře podepsalo dohodu o usmíření 13 palestinských stran včetně Fatahu a Hamasu. Ta předpokládala sestavení společné vlády a přípravu voleb, naplněna ale nebyla.

O situaci v oblasti jednali představitelé hnutí Hamas v Káhiře také na počátku září. Hnutí v nedělním prohlášení uvedlo, že reaguje na „velkorysé“ úsilí Egypta zprostředkovat „dosažení národní jednoty“. Je připraveno zahájit rozhovory s hnutím Fatah, souhlasí s rozpuštěním vlády, která řídí Gazu, a vyzývá vládu šéfa Fatahu Mahmúda Abbáse k návratu. Rovněž je ochotno umožnit všeobecné volby v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

Není však zcela jasné, zda je Hamas připraven podřídit své bezpečnostní síly Abbásově kontrole. Právě to je stěžejní bod, na kterém uvázla předchozí jednání.

obrázek
Zdroj: ČT24

Až dosud radikální hnutí Hamas tvrdilo, že než začne o smíření s Fatahem vůbec uvažovat, měl by Abbás zrušit řadu opatření, která proti němu v minulosti přijal. Hnutí je silně oslabeno izraelskou a egyptskou blokádou, třemi válkami s Izraelem a mezinárodní izolací. Izrael a Egypt zahájily blokádu Pásma Gazy poté, co nad ním hnutí Hamas v roce 2007 převzalo kontrolu.

Oblast je většinu dne bez dodávek elektřiny, většina obyvatel žije v chudobě a až 50 procent lidí je nezaměstnaných. Asi 60 procent rozlohy moře u pobřeží Pásma Gazy podle mezinárodní organizace na ochranu dětí Save the Children kontaminují splašky a z více než 90 vodních zdrojů v oblasti nelze čerpat pitnou vodu.