Litevská prezidentka byla v OSN vůči Moskvě nekompromisní. Rusové na protest opustili sál

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová označila během svého projevu před Valným shromážděním OSN právě probíhající rusko-běloruské manévry Západ 2017 za nácvik útoku na západní sousedy Ruska. Ruská delegace odešla ještě před jejím vystoupením z jednacího sálu.

Na hranicích s pobaltskými státy a Polskem se kolem 100 000 ruských vojáků cvičí v útočných manévrech Západ 2017, řekla prezidentka o vojenském cvičení, kterého se podle ruských zdrojů účastní 12 700 vojáků.

Jak pobaltské země, tak státy NATO označují scénář manévrů za neprůhledný a Ruskem uváděné počty vojáků zpochybňují.

Grybauskaitéová v nekompromisně formulovaném projevu řekla, že „Kreml nacvičuje scénář útoku na své sousedy, scénář útoku na Západ“.

Manévry jsou podle ní součástí informační války, která má v Evropě šířit nejistotu a strach. „Cvičení je jedním ze symptomů neschopnosti Kremlu ovládnout svou nenávist vůči Západu,“ varovala litevská prezidentka.

Ještě před zahájením jejího projevu přítomní ruští diplomaté opustili na protest jednací sál. Grybauskaitéová jim vzkázala, že jejich země „se vměšuje do pořádání voleb, organizuje kybernetické útoky a šíří falešné zprávy a destabilizující propagandu“. „Vydírání si Rusko vybralo jako dlouhodobý nástroj své politiky,“ řekla prezidentka.