Irma má následovnici. Na Karibik se řítí hurikán Maria

Hurikán Maria zesílil a blíží se ke karibským ostrovům, přes které před dvěma týdny přešel ničivý hurikán Irma. Živel již zesílil na čtvrtý stupeň z pětistupňové škály. Americké národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že se oko hurikánu přibližuje k ostrovnímu státu Dominika. Hurikán je podle NHC „extrémně nebezpečný“ a doprovází ho vítr s maximální rychlosti až 215 kilometrů v hodině.

V neděli vyhlásily úřady varování v ostrovních státech a územích Guadeloupe, Dominika, Svatý Kryštof a Nevis a Montserrat. Někteří obyvatelé již v obavách ze živlu opustili své domovy.

Dosavadní kurs Marie se velmi podobá dráze Irmy, která způsobila v karibské oblasti mnohamiliardové škody a zabila na ostrovech přes čtyři desítky lidí. Podle meteorologů bude Maria dále sílit a během úterka dorazí ke zmíněným ostrovům. Ve středu pak zřejmě zasáhne Panenské ostrovy a později by měla přejít i přes Portoriko nebo Dominikánskou republiku.

Americká média informují o počínající další vlně evakuací z Amerických Panenských ostrovů, kde Irma zničila či poškodila stovky domů a obyvatelé se bojí další podobné katastrofy. „Mám velký strach. Ze všech těchhle trosek se stanou šrapnely,“ řekl listu Los Angeles Times místní rezident Eric Woltkamp s odkazem na neodklizené zbytky zničených domů a vybavení ležící na ostrově, z něhož se v neděli vydal na podle svého názoru bezpečnější Portoriko. Stejným směrem zamířily desítky dalších lidí.

Francouzská vláda již vyhlásila varování před hurikánem pro ostrov Guadeloupe, který Francii patří. Totéž učinila také vláda Barbadosu ve vztahu k ostrovu Dominika.

Americké centrum pro hurikány (NHC) předpokládá, že se Maria dostane nad obydlené ostrovy v pondělí, možná v úterý. V neděli večer byla 225 kilometrů na východojihovýchod od Barbadosu a pohybovala se rychlostí 24 km/h na severozápad.

„Je tam potenciál, že na Porotoriku budou dopady závažnější než při Irmě. Následně i sousední Dominikánská republika očekává závažnější dopady. Poté by měla Maria začít slábnout a úřady předpokládají, že pokud zasáhne hurikán kontinent Spojených států, tak až začátkem příštího týdne,“ popsal meteorolog ČT Michal Žák.

U amerického pobřeží Atlantiku se pohybuje také hurikán Jose, který způsobuje nebezpečné vlnobití. NHC ale předpokládá, že zůstane nad oceánem a zeslábne.