Počet obětí útoků ve Španělsku vzrostl na patnáct, policie rozšířila pátrání po řidiči dodávky

Obětí útoků v Katalánsku je patnáct. Uvedl to katalánský ministr vnitra Joaquim Forn. Hledaný řidič dodávky totiž při útěku z Barcelony zabil dalšího muže. Vůz řídil 22letý Maročan Younes Abouyaaquoub. Potvrdily to podle spolupracovnice ČT Ľubici Zlochové otisky prstů i záběry kamer. Pátrání po muži bylo rozšířeno na Evropu. Nelze vyloučit, že utekl přes hranice do Francie, uvedla v neděli policie.

Younes Abouyaaquoub
Zdroj: ČTK/AP

Policie zveřejnila fotky útočníka z třídy La Rambla a vyzvala obyvatele, aby jí volali informace, jež mohou pomoci s jeho dopadením. Younes Abouyaaqoub je asi 180 cm vysoký, tmavovlasý, tmavé pleti a může mít bradku.

Katalánský deník La Vanguardia detailně popsal, jak zřejmě útočník z centra Barcelony unikl. Poté, co na třídě La Rambla najížděl do lidí, po 600 metrech zastavil a vmísil se do davu ve slavném tržišti La Boquería. Tam ho zachytily kamery. Španělský list EL País zveřejnil fotky, na nichž muž v černých brýlích vchází do tržiště a pak z něj zadním vchodem vychází. 

Dvaadvacetiletý Maročan pak došel pěšky na parkoviště u univerzity, kde zřejmě přepadl řidiče vozu Ford Focus. Čtyřiatřicetiletého Paua Péreze donutil nožem nasednout do vozu a sám si sedl za volant. Brzy ale narazil na policejní hlídku, do které najel a jednoho policistu zranil. To bylo asi hodinu a půl po útoku, tedy asi v půl sedmé, kdy už bylo ve městě asi 800 policejních kontrol.

S vozem terorista dojel do městečka Sant Just Desvern, kde auto i s mrtvým Pérezem zanechal před architektonicky proslulým obytným domem Walden. Policie potvrdila, že majitel vozu byl nalezen na zadním sedadle zabitý nožem. Poté Maročan někomu telefonoval, podle listu La Vangardia ho jeden tamní obyvatel slyšel mluvit arabsky. Útočník je stále na útěku. 

Policejní hlídky na Las Ramblas v Barceloně
Zdroj: Susana Vera/Reuters

Španělská policie pátrá po posledním z dvanácti podezřelých už několik dní. „Po této osobě už se nepátrá pouze v Katalánsku, ale ve všech evropských zemích. Na akci se podílí evropská policie,“ upřesnil Forn. Ministr dále informoval, že policie provedla přes noc několik zátahů ve městě Ripoll, kde mnoho z podezřelých bydlelo.

Šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero oznámil, že ostatky nalezené ve městě Alcanar patří dvěma osobám. Jednou z nich je s největší pravděpodobností imám Abdelbaki Es Satty, který byl zřejmě šéfem celé teroristické buňky. Vyšetřování nálezů z Alcanaru potrvá podle šéfa policie ještě dlouho. Teroristé tam v domě připravovali výbušniny pro další útoky, při jejich přípravě ale ve středu došlo k explozi.

Všechny oběti už Španělé identifikovali

Katalánský ministr spravedlnosti Carles Mundó oznámil, že úřady identifikovaly už všechny oběti útoků z minulého týdne: jde o šest Španělů, tři Italy, dva Portugalce, Belgičanku, Američana, Kanaďana a Australana. Mezi oběťmi je i žena, která zemřela ze čtvrtka na pátek ve městě Cambrils, kde pět útočníků chtělo spáchat druhý útok. Zranili přitom autem několik lidí, než je policie zastřelila.

Ve čtvrtek na ulici La Rambla v centru Barcelony dva muži najeli dodávkou do davu a zanechali za sebou 13 mrtvých a přes 100 zraněných. Z dodávky poté vystoupili a uprchli. V pátek policie zabila pět útočníků, kteří se v osobním autě snažili porážet chodce ve městě Cambrils jižně od Barcelony. Při jejich útoku zemřel jeden člověk.

K oběma akcím se přihlásil takzvaný Islámský stát. Španělská vláda se rozhodla zachovat stupeň ohrožení terorismem na čtvrtém, tedy druhém nejvyšším stupni. Podle vlády neexistuje bezprostřední nebezpečí dalšího útoku. Při obou útocích bylo také přes 120 osob z 35 zemí světa utrpělo zranění.

Vydáno pod