Letáky proti Kimovi. Uprchlík z KLDR už dvanáct let vysílá na Sever balony s informacemi

Události: Leták ho přesvědčil k útěku z KLDR, teď je šíří sám (zdroj: ČT24)

Spojené státy dál nevylučují vojenskou odpověď komunistické Severní Koreji. Předseda sboru náčelníků amerických ozbrojených sil řekl v Číně, že by to bylo strašlivé, ale jako alternativa to zůstává. Po ostrých hrozbách krize utichla, KLDR i Spojené státy signalizovaly ústup. Na jihu Korejského poloostrova mezitím aktivisté vedou informační válku. Česká televize se vypravila na nejstřeženější hranici světa s mužem, který proti severokorejskému režimu bojuje balony s letáky.

Jeho dům střeží dvanáct policejních kamer a detektivové v civilu se od něj nehnou na krok. Už jednou se ho pokusil zabít vrah vyslaný Severní Koreou, ani to ho ale nezastavilo.

Jakmile zafouká správný vítr, balonový válečník Lee Min-bok, uprchlík ze Severu, vyráží na misi. „Česko se stalo demokratickou zemí díky prezidentu Havlovi, ne? Severokorejci taky potřebují takové probuzení,“ říká aktivista. 

V Jižní Koreji je padesátka balonistů vysílajících letáky s informacemi, které mají rozbít kult osobnosti kolem vůdce Kim Čong-una. Lee Min-bok je jeden z nejvytrvalejších. Za dvanáct let si vysloužil obdiv i výčitky.

Leták ho přesvědčil k útěku

Vlastní zkušenost ho utvrdila, že to je nejlepší cesta, jak rozvrátit režim zevnitř. „Vyrostl jsem v Severní Koreji a taky všemu věřil. Pak jsem si přečetl jihokorejský leták a zjistil pravdu, že Sever rozpoutal válku. Začal jsem se zajímat, vyptával se veteránů a nakonec utekl,“ vypráví.

Vypustí až 1500 balonů ročně, každý nese třicet až šedesát tisíc letáků. Jsou na nich fakta o životní úrovni na Jihu, jeho vlastní příběh i jména unesených japonských občanů s kontakty na jejich rodiny. Taky rádia a nosiče s filmy.

Letáky připravené k vypuštění balónem
Zdroj: ČT24

„Informační blokádu neprorazíte jednáním ani tlakem, ale balon projde. Není na radaru, nezanechá tepelnou stopu, nevidíte ho. Jedině tak vyšlete pravdu a té se Severní Korea bojí nejvíc,“ domnívá se Lee Min-bok.

Přes nejstřeženější hranici světa balony přeplachtí tak vysoko, že je vojáci nemohou sestřelit. Časový spínač uvolní balíky a letáky se rozletí do míst, kde vláda drží lidi v informační temnotě.

Zpětná vazba ze Severní Korey neexistuje, takže se nedá zjistit, kolik balonů doletí do cíle ani kolik letáků se skutečně dostane k lidem.

Pro Lee Min-boka je to práce na plný úvazek. Kvůli posedlosti zanedbával rodinu, první žena od něj utekla, ta současná oddaně asistuje: jediná pomocná ruka, když chytá správný vítr.