Američtí a kanadští diplomaté na Kubě záhadně přišli o sluch

Události: Záhadné potíže diplomatů na Kubě (zdroj: ČT24)

Kanada spustila vyšetřování poté, co jeden z jejích diplomatů na Kubě přišel o sluch a trápily ho bolesti hlavy. Podobně dopadli loni na podzim někteří pracovníci americké ambasády. Zřejmě se stali obětí útoků zvukovým zařízením, které vážně poškozuje sluch. Spojené státy v reakci vypověděly ze země dvojici kubánských diplomatů.

Kanadská vláda spolupracuje s americkými a kubánskými představiteli, aby zjistila, co se stalo. „Jsme si vědomi neobvyklých příznaků postihujících kanadský a americký diplomatický personál a jejich rodiny v Havaně,“ řekl kanadský mluvčí pro globální záležitosti BBC.

„Vláda aktivně pracuje – a to i s americkými a kubánskými úřady – na tom, aby zjistila příčinu. V současné době nemáme důvod si myslet, že by kanadští turisté a jiní návštěvníci mohli být ohroženi,“ dodal.

Nejméně pět amerických diplomatů v Havaně bylo vystaveno útokům zvukového zařízení. Pomocí signálu o vlnové délce mimo běžnou slyšitelnost jim vážně poškodilo sluch. V některých případech byly postiženy i jejich partnerky, napsala agentura AP.

Mluví se o užití neznámé akustické zbraně, buď přímo v rezidenci, nebo v její blízkosti. Není ale jasné, zda cílila na osoby, nebo třeba přístroje. „Zvuk, který je mimo rozsah frekvencí lidského slyšení, tedy zvuk, který vědomím nevnímáte, vám přesto může způsobit poškození,“ podotkl americký novinář zaměřený na otázky vědy Jacob Ward.

Lehčí akustické zbraně se používají k rozhánění davů, s těžšími kalibry od velikosti baseballového míčku po kontejner experimentovaly armády USA, Ruska i Číny. Není tak vyloučeno, že za útokem stojí nějaká další země.

Ke zmíněným incidentům došlo na podzim loňského roku a diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do své země. Od té doby vyšetřuje případ FBI.

Havana vinu odmítá

Kubánské ministerstvo zahraničí uvedlo, že úřady začaly záležitost „prioritně a urgentně vyšetřovat“. „Kuba nikdy nedovolila a nedovolí, aby bylo její území použito k jakýmkoli akcím namířeným proti akreditovaným diplomatickým činitelům či jejich rodinám,“ konstatovalo ministerstvo.

Americké úřady v reakci na incident koncem května vyhostily zmíněnou dvojici, což se dostalo na veřejnost až nyní. Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová ve středu médiím řekla, že vyšetřování stále není u konce, avšak americká diplomacie bere tyto události „velmi vážně“.

USA obnovily po více než půlstoletí diplomatické styky s Kubou v roce 2015 z iniciativy tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Po nástupu Donalda Trumpa ale vztahy opět ochladly a republikánský prezident zrušil či omezil některá vstřícná opatření svého předchůdce.