Amatéři našli v Dánsku zlatý poklad z vikinské éry. Doplnili tak chybějící střípek historie

Nedávno nalezený poklad z vikingské éry patří k největším v Dánsku (zdroj: ČT24)

Když našli manželé Marie Aagaard Larsenová a Kristen Nedergaatd Dreiøe před časem šest zlatých a jeden stříbrný náramek z vikinského období, archeologové jim řekli, že vstoupí do učebnic dánské historie. Nalezený poklad vážil téměř kilogram, což byl nový rekord v zemi. Úřady jim pak znovu povolily na stejném poli v bádání pokračovat a podařilo se jim najít řadu dalších cenností Vikingů, které vznikly kolem roku 950 našeho letopočtu.

„V Dánsku byla samozřejmě vždycky vikinská éra považována za zlatou éru. Zatím jsme ale nedokázali najít příliš zlata z ní. My jsme právě našli to první zlato. A opravdu to potvrzuje, že Vikingové byli skvělí ve vytváření zlatých šperků,“ komentoval důležitost nálezu Kristen Nedrgaatd Dreiøe.

V Dánsku funguje velmi dobře spolupráce profesionálů s amatérskými hledači. „Opravdu to šlo skvěle, protože od prvního nálezu jsme samozřejmě zanesli GPS souřadnice, nahlásili jsme lokálnímu muzeu náš nález a oni nám opravdu pomohli. Přišli za námi s profesionální technikou a o šest měsíců později jsme pracovali s profesionálními archeology, našli jsme celou řadu věcí,“ uvedla Marie Aagaard Larsenová.

Vikingský poklad nalezený v Dánsku
Zdroj: ČT24

Profesionálové ocenili, že nálezci neporušili zásady, jak s nálezem zacházet – třeba tu, že ho nesmí čistit. „Ony tam mohou být skutečně malé kousíčky, může to být narušené, a my to rozhodně nechceme poškodit, nechceme způsobit jakoukoli škodu,“ vysvětlila Marie Aagaard Larsenová. 

Podle nálezců i odborníků poklad mění mnoho historických souvislostí. „Pokud jde o polodrahokamy, mysleli si (odborníci - pozn. red.), že to pochází z jiného místa. Protože něco podobného, takový styl, nikdy předtím nebyl spojený s Vikingy,“ řekla Larsenová.

Vikingský poklad nalezený v Dánsku
Zdroj: ČT24

Náramky prý pravděpodobně patřily jednomu z nejbližších spojenců vikinských králů. „Ten styl, který je opravdu typický, říká, že vznikly někdy kolem roku 950 našeho letopočtu,“ doplnil Nedrgaatd Dreiøe.

Místo pro hledání nezvolil manželský pár náhodně. Na poli byl už zhruba před sto lety nalezen zlatý řetízek. „V Dánsku existuje webová stránka, kde můžete najít, kdy dříve bylo co nalezeno,“ uvedl Nedrgaatd Dreiøe. „Ale samozřejmě jsme si neuměli představit, že bychom mohli najít něco tak důležitého, ten chybějící střípek.“

Největší vikingské poklady nalezené v Dánsku
Zdroj: ČT24

Poklad našel tým amatérských hledačů ve dvou fázích. Za první část dostal odměnu 50 tisíc eur. Na odměnu za druhou část zatím stále čeká.