Brusel zahájí kvůli kvótám řízení s Českem, Polskem a Maďarskem

EK zahájí řízení kvůli kvótám (zdroj: ČT24)

Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót. S odvoláním na nejmenované unijní diplomaty a úředníky to napsala agentura Reuters, stejnou informaci sdělily i dva dobře informované zdroje ČTK. Komise před týdnem ohlásila, že v nadcházejícím týdnu oznámí, zda spustí řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Formálně komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se EK na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který může rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein připomněl, že rozhodnutí o podobných řízeních obvykle Komise přijímá jednou měsíčně dohromady v jednom balíku. „Ten příští by měl být schválen tuto středu,“ upozornil mluvčí. Dopředu o rozhodnutí spekulovat nechtěl, uvedl jen, že Komise musí postupovat v souladu se svým mandátem jako „strážce unijních smluv“.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos v úterý ve Štrasburku zveřejní další pravidelnou zprávu o pokroku v unijních programech přesídlování a přerozdělování uprchlíků. Když minulý měsíc představoval novinářům tu předcházející, pohrozil, že Komise nebude váhat a řízení vůči Polsku, Maďarsku a Česku spustí, pokud tyto země nezmění svůj přístup.

Česko je jednou ze zemí, jež v roce 2015 hlasovala proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Dnes odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle nedávného vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nepřijme. Chovanec to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

Pro zahájení řízení je i Juncker

Zahájení řízení proti zemím, které odmítají přijímat uprchlíky, podpořil dříve i šéf komise Jean-Claude Juncker. Uvedl to v rozhovoru s německým magazínem Spiegel. „Rozhodnutí ještě nepadlo, ale já říkám: ‚Jsem pro‘. Ne, abychom vyhrožovali, ale abychom dali jasně najevo, že schválené rozhodnutí je součástí platného práva, i když někdo hlasoval proti němu,“ řekl Juncker.

Na otázku, zda se možné řízení ze strany Evropské komise bude týkat Slovenska a Maďarska, Juncker odpověděl: „Těchto a dalších států“. „Tady jde o evropskou solidaritu, která nemůže být jednosměrkou. Provoz se v ní musí pohybovat oběma směry,“ řekl dále k dlouhodobému sporu evropských zemí o kvóty Juncker.

Ministři V4 potvrdili svůj odpor vůči kvótám

Ministři vnitra Visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, na schůzce ve Varšavě znovu odmítli přerozdělování migrantů podle kvót stanovených už dříve v Evropské unii. „Jasný závěr jednání ministrů vnitra V4: Kvóty jsou nesmyslným požadavkem, který nic neřeší, jen rozděluje. Musíme hledat fungující řešení,“ napsal ministr vnitra Milan Chovanec na Twitteru.

Ministři také požadovali možnost blokovat unijní rozhodování o kvótách. Ve společném prohlášení totiž podle agentury MTI naléhali, aby EU o přerozdělování uprchlíků rozhodovala jednomyslně, a to na úrovni šéfů států a vlád.

Právě zástupci Česka, Maďarska a Slovenska byli na jednání ministrů vnitra EU v Bruselu v září 2015 přehlasováni při určení počtů na přerozdělení 160 000 uprchlíků, aby se pomohlo Řecku a Itálii jako zemím nejhůře zasaženým migrační krizí. Polsko za tehdejší liberální vlády na poslední chvíli změnilo postoj a s přerozdělením uprchlíků se smířilo, zatímco nynější konzervativní vláda kvóty odmítá. Česko, které by mělo do září přijmout přibližně 2600 lidí, zatím převzalo 12 migrantů z Řecka.