Breivik se obrátí na Evropský soud pro lidská práva. Stále se mu nelíbí podmínky ve vězení

Norský nejvyšší soud se nebude zabývat odvoláním teroristy Anderse Behringa Breivika, který si stěžuje na podmínky ve vězení a tvrdí, že Norsko porušuje jeho práva. Soud tak rozhodl jednomyslně. Breivikův obhájce Öystein Storrvik vzápětí oznámil, že se jeho klient odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva. Pravicový extremista Breivik v červenci 2011 zabil při atentátech v norské metropoli Oslo a okolí 77 lidí.

Breivik se na nejvyšší soud obrátil poté, co norský odvolací soud v březnu rozhodl, že Norsko neporušuje jeho lidská práva, když ho drží v samovazbě. Soud argumentoval tím, že hrozí velké nebezpečí, že by Breivik hlásící se otevřeně k nacismu mohl násilí použít i v budoucnosti.

Uvedl také, že by Breivika mohli napadnout ostatní vězni, kdyby nebyl držen v izolaci. Věznice navíc kompenzuje Breivikovi pobyt v izolaci lepšími vězeňskými podmínkami, než mají jiní vězňové v Norsku.

Odvolací soud v březnu zvrátil loňský verdikt soudu první instance, jenž uznal některé Breivikovy stížnosti a označil jeho držení v izolaci, časté osobní prohlídky, používání pout a další opatření za nelidské a ponižující zacházení, které porušuje některá práva zakotvená v evropské Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. V roce 2012 byl za terorismus odsouzen k 21 rokům vězení. To je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit, lze ho ale opakovaně prodlužovat de facto až na doživotí.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské.

Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely - obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, X-box, elektronický psací stroj či běhací pás.

Vydáno pod