Masový vrah Breivik, jenž má v cele tělocvičnu i PlayStation, narazil. Soud smetl jeho stížnost na zacházení

Odvolací soud v Oslu rozhodl, že Norsko neporušuje lidská práva pravicového extremisty Anderse Breivika. Breivik, který si odpykává trest za masovou vraždu 77 lidí, si stěžoval na podmínky v norském vězení. Soud nižší instance mu dal nejprve svým verdiktem za pravdu. Kritizoval zejména jeho držení v samovazbě. Breivikův obhájce Öystein Storrvik řekl, že se proti rozhodnutí odvolá k norskému nejvyššímu soudu.

„Breivik není obětí mučení ani nelidského nebo ponižujícího zacházení,“ uvedl odvolací soud v Oslu v písemném prohlášení. Prokuratura také předložila lékařské posudky, podle nichž je vězeň v dobrém psychickém i fyzickém stavu.

Breivik může ve věznici Skien využívat tři místnosti – jednu ke spaní, druhou ke studiu a třetí ke cvičení. V cele má k dispozici televizi s DVD přehrávačem, PlayStation, počítač, ale nikoli přístup na internet. Může číst noviny, časopisy a knihy.

Breivik (vlevo) se svým advokátem
Zdroj: Reuters

Vrah si u soudu dříve stěžoval kromě izolace také na používání pout, omezování korespondence, pravidelné prohlídky cely. Stát ho chce podmínkami vězení dohnat k sebevraždě, uvedl terorista. Breivikův obhájce dodal, že jeho klient trpí depresemi a cítí se osamělý, protože nemá kontakt s nikým jiným než se zaměstnanci věznice.

„Držení Breivika v izolaci je oprávněné, jelikož hrozí velké nebezpečí, že by mohl použít násilí i v budoucnosti, a také proto, že by ho mohli ostatní vězni napadnout,“ uvedl odvolací soud v písemném prohlášení.

Odvolací soud také řešil Breivikův požadavek, aby byla zmírněna kontrola jeho korespondence. Nižší soud v dubnu odmítl, že by omezováním Breivikovy korespondence bylo porušeno jeho právo na soukromý život, a odvolací soud toto rozhodnutí potvrdil.

Breivikův obhájce Storrvik prohlásil, že se jeho klient odvolá k norskému nejvyššímu soudu. Pokud ani tam neuspěje, může se ještě obrátit na Evropský soud pro lidská práva, napsala agentura Reuters.

  • Breivik na konci července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. 
  • Krátce poté postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.
  • O rok později ho soud za terorismus poslal na 21 let do vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, který je v Norsku možné uložit. Breivikův pobyt ve vězení ale může být prodlužován až na doživotí.

Pobouření u norské veřejnosti vyvolala především Breivikova stížnost na kvalitu vězeňského jídla. Studená káva a jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě je podle pravicového extremisty „horší než waterboarding“, tedy způsob mučení navozující tonutí. Za nedůstojné označil také nutnost jíst plastovým příborem.

Po loňském verdiktu soudu se Breivikovy podmínky ještě zlepšily

Soud loni v dubnu rozhodl, že Norsko porušilo některá Breivikova práva. Podle něj je bez opodstatnění vystaven dlouhodobé izolaci, jeho duševnímu zdraví není věnována dostatečná pozornost a časté osobní prohlídky, používání pout a další kontroly jsou ponižujícím zacházením. Stát se proti tomuto verdiktu odvolal.

Od podzimu loňského roku může Breivik komunikovat se svými advokáty tak, že je odděluje pouze mříž, nikoli sklo. Hovoří tedy spolu přímo, ne prostřednictvím mikrofonů. Kontakt s ostatními vězni nemá Breivik nadále dovolený.

Se zaměstnanci věznice je ale v kontaktu častěji než dřív, mluví s ním každou hodinu. Dvakrát týdně může Breivik trávit čas s dozorci ve společenské místnosti. Bez pout si může vařit sám jídlo, pít kávu či hrát s dozorci společenské hry.