Německý festival Rock am Ring pokračuje. Teroristická hrozba se podle policie nepotvrdila

Festival Rock am Ring pokračuje (zdroj: ČT24)

Festival Rock am Ring v německém Nürburgu, přerušený v pátek kvůli teroristické hrozbě, pokračuje podle plánu. Nebezpečí se nepotvrdilo, uvedla policie. V souvislosti s případem byli zadrženi tři lidé, v sobotu ráno ale byli propuštěni. Třídenního festivalu se pravidelně účastní desítky tisíc lidí.

„Po intenzivním prohledávání celého festivalého areálu se podezření z akutně hrozícího ohrožení nepotvrdilo,“ napsali organizátoři na internetu. Také policie potvrdila, že prohledávání skončilo.  Program festivalu pokračuje podle plánu od 14:00. 

„Včera ráno jsme se dozvěděli, že může existovat nejméně jedna osoba neněmeckého původu, která mohla mít vazby na terorismus a zároveň mít i přístup do zákulisí festivalu,“ uvedl v sobotu dopoledne ředitel policie v Koblenzi Wolfgang Fromm. 

Policie dále sdělila, že v souvislosti s případem zadržela tři muže, kteří měli podle vyšetřovatelů patřit k salafistické scéně. Minimálně jeden ze zadržených měl podle německých médií přístup i do bezpečnostně citlivých částí areálu. Podezření vůči zadrženým zesílilo poté, co bylo zjištěno, že jména na průkazech, které je opravňovaly ke vstupu, nesouhlasí s jejich pravými jmény.

Jeden ze zadržených, který je neněmeckého původu, by měl mít podle informací ARD blízko k člověku, který v souvislosti s terorismem sedí ve vězení. Policie festival přerušila kvůli „bezprostřední hrozbě“ související „s vnesením podezřelých předmětů“ do areálu. Podezření vůči zadrženým ale postupně „zřetelně relativizovalo“, napsal Die Welt, a v sobotu ráno byli všichni tři propuštěni.

I v pátek policie uvedla, že festival byl přerušen kvůli „konkrétním důkazům, na jejichž základě nemůže být vyloučeno teroristické ohrožení“. Také podle pátečního vyjádření zemského ministra vnitra bylo přerušení festivalu nutné.

Festival Rock am Ring může pokračovat (zdroj: ČT24)

Návštěvníci byli na opatření upozorněni prostřednictvím amplionů. „Publikum reagovalo fantasticky,“ uvedl v pátek organizátor festivalu Marek Lieberberg. Aktuálně je v oblasti je asi 60 tisíc návštěvníků, z nichž většina nocovala v přilehlých kempech.

Nejpopulárnější německý rockový festival, který se koná od pátku do neděle na automobilovém závodním okruhu Nürburgring, provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Pořadatelé očekávali, že na Nürburgring dorazí až 90 tisíc hudebních fanoušků. Vrcholem zahajovacího dne měl být koncert skupiny Rammstein, která ale ani po obnovení festivalu nevystoupí. V sobotu má vystoupit kapela Die Toten Hosen a tahákem záverečného dne festivalu je System Of A Down. Celkem mělo letos vystoupit 85 skupin.