Povodně a sesuvy bahna na Srí Lance: přes 150 mrtvých a půl milionu evakuovaných

Téměř půl milionu lidí muselo kvůli povodním a sesuvům bahna na Srí Lance opustit své domovy. Informoval o tom zpravodajský server BBC News. Podle nové bilance si záplavy a sesuvy půdy vyžádaly již 151 obětí. Dalších 111 osob se pohřešuje a naděje, že budou nalezeni živí, je po dvoudenním pátrání velmi malá. Po vylepšení počasí nyní meteorologové předpovídají pro další dva dny opět srážky. České ministerstvo zahraničí doporučilo lidem, kteří cestují na Srí Lanku, aby se po příletu informovali o aktuální povodňové situaci.

Záplavy a sesuvy bahna, které vyvolaly přívalové deště, zasáhly jih a západ Srí Lanky. Srílanští meteorologové uvedli, že současné deště jsou nejhorší od roku 2003. Navíc podle předpovědi mají v příštích dnech přijít další srážky.  

Nejvíce postižen je okres Kalutara - místním pomáhají pozemní, námořní i vzdušné složky armády. Vojáci používají k evakuaci lidí velká obrněná vozidla, čluny a vrtulníky. Ze vzduchu také shazuje potravinovou a další pomoc do lokalit, které zůstávají nadále odříznuté od světa.

Mluvčí vlády uvedl, že většina obětí zahynula pod sesuvy půdy; lidí, kteří se utopili, není mnoho. Středisko pro řešení katastrof sdělilo, že 493 455 obyvatel muselo být evakuováno, většina našla útočiště v provizorních přístřešcích zřízených úřady.

Podle českého ministerstva zahraničí se do postižených oblastí nedoporučuje cestovat, částečně zatopena a poškozena byla také dálnice z metropole Kolombo do města Matara na jihu země. „Na Srí Lanku však cestovat lze, hlavní turistické trasy byly zasaženy jen okrajově,“ uvedlo ministerstvo na svém webu.

Záplavy a sesuvy půdy se prý vyhnuly v postižených regionech většině turistických letovisek, na plážích je situace normální. Při cestě na jih se doporučuje držet se při pobřeží a nenavštěvovat vnitrozemí, doplnilo ministerstvo.

Srílanská vláda už požádala o pomoc při pátracích a záchranných operacích organizaci OSN a sousední státy. Indie vyslala tři lodě námořnictva s humanitární pomocí; první z nich s lékařským týmem, nafukovacími čluny a léky již v sobotu dorazila do srílanské metropole Kolomba.

Vydáno pod