KLDR za dohledu Kim Čong-una otestovala nový systém protivzdušné obrany

Severní Korea v neděli oznámila, že provedla test nového systému protivzdušné obrany. Na zkoušku prý osobně dohlížel vůdce KLDR Kim Čong-un, který zároveň nařídil masovou výrobu tohoto systému a jeho rozmístění po celé zemi, napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Agentura ale neuvedla, o jaký přesně protiletadlový systém se jednalo. Nezveřejnila ani dobu zkoušky.

„Tento systém, jehož operační schopnosti byly podrobně prověřeny, by měl být masově vyráběn, aby ho bylo možné rozmístit po celé zemi… a zcela tak zmařit sny nepřítele o tom, že ovládne vzdušný prostor,“ uvedla tisková agentura KCNA.

Před týdnem v neděli Pchjongjang testoval svou další balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova. KLDR pokračuje v raketových a jaderných zkouškách, přestože jí to zakazují rezoluce OSN.  Rada bezpečnosti OSN Pchjongjangu pohrozila, že v případě, že bude odpalování raket pokračovat, uvalí na něj přísnější sankce.

Kim Čong-un sleduje test rakety Pukguksong-2
Zdroj: Reuters/KCNA

Severní Korea ale výzvy ignoruje a tvrdí, že jde o její právo na sebeobranu. KLDR má za sebou už pět jaderných testů a má k dispozici rakety schopné donést hlavice do cíle. Tamní média nedávno opět pohrozila, že vyvíjí zbraně schopné zasáhnout území Spojených států.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí zopakovala, že Peking nesouhlasí s raketovými aktivitami KLDR, které jsou v rozporu s rezolucemi OSN. Zároveň ale naléhala, aby všechny zúčastněné strany zachovaly klid a zdrženlivost, což je výzva, kterou Čína v podobných situacích vyjadřuje opakovaně. Peking je prakticky jediným diplomatickým spojencem Pchjongjangu, v poslední době ale roste jeho nevole nad chováním KLDR, kvůli kterému na Čínu tlačí USA.

Americký prezident Donald Trump tento týden označil Severní Koreu za „světový problém“, který ale bude v určitém okamžiku vyřešen. V rozhovoru s japonským premiérem Šinzó Abem před zahájením summitu skupiny G7 Trump řekl, že si na to „může vsadit“. „Moc na to myslíme… Je to velký problém, je to velký světový problém a bude to vyřešeno. V určitém okamžiku to bude vyřešeno. Na to si můžete vsadit,“ ujistil šéf Bílého domu předsedu japonské vlády.