Státy EU poprvé řešily stav Polska. Nejste nezávislý soud, zuří Varšava

Novinář Pazderka: Polská vláda odmítá porušení právních zásad (zdroj: ČT24)

Zástupci států Evropské unie poprvé řešili údajný odklon Polska od demokratických hodnot a právního státu. Ze schůzky ale podle diplomatů vyplynulo, že není v zájmu Bruselu Varšavu izolovat. Polská konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) kritiku odmítá a považuje to za nepřijatelný zásah do vnitřních záležitostí.

Diskuse ukázala, že vláda práva a právní stát jsou společným zájmem všech členských zemí Unie a společnou odpovědností států i unijních institucí, uvedl místopředseda Evropské komise (EK) Frans Timmermans.

„Otázka právního státu je pro nás všechny v EU nesmírně důležitá, a proto si nemyslím, že by to mělo být tabu (diskutovat o něm),“ prohlásil nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders. „Jsme společenstvím hodnot. Pokud tu existuje problém, jaký máme v současné době s Polskem, měli bychom vést vážný dialog,“ dodal.

„Nedosáhli jsme – dosud – výsledků, v jaké jsem doufal,“ přiznal ale po jednání Timmermans. V pokrok dál doufá, záleží ale podle něj nyní především na ochotě polské vlády. Jednání mezi státy EU o sporu mezi EK a Varšavou je výjimečnou událostí.

Považuji jednání paradoxně za zklidňující. Timmermansem bylo zdůrazněno, že polská vláda je údajně otevřená dialogu.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Varšava kritiku dál odmítá. Polský státní tajemník pro evropské záležitosti Konrad Szymański upozornil, že spor se netýká hodnot jako takových. „Sdílíme víru, že vláda práva je zásadní evropskou hodnotou. Je to konflikt týkající se interpretace této hodnoty,“ poznamenal.

Uvnitř zemí podle Szymaňského podobné spory řeší ústavní soudy, na evropské úrovni ale takový soud chybí. „Evropská komise nemůže nahrazovat nezávislý soud. Proto je celá ta debata více politická než právní,“ zdůraznil polský zástupce.

O stavu právního státu v Polsku diskutuje EK s Varšavou od konce roku 2015. Důvodem je především dění kolem polského ústavního soudu poté, co v zemi začala upevňovat svou moc nacionalistická a euroskeptická PiS. Konzervativci se snaží dostat pod kontrolu také média.

Loni 1. června EK poprvé v historii vůči Polsku spustila postup, na jehož konci mohou členské státy EU rozhodnout o tom, že Varšavu zbaví v Unii některých hlasovacích práv. Toto tvrdé řešení ale v úterý podle diplomatů nikdo nezmínil.

„Doufám, že na základě dnešní debaty přijde reakce polské vlády. A doufám, že to otevře možnost k hledání společného základu v různých oblastech. Dialog je koneckonců jediným konstruktivním způsobem, jak můžeme tenhle problém vyřešit,“ poznamenal Timmermans.

Slovensko i Česká republika během debaty připomínaly, že tato záležitost je věcí dvoustranné agendy mezi Polskem a Bruselem.

Šestého května přišly na protivládní Pochod svobody ve Varšavě desetitisíce lidí. Šéfové opozičních stran na shromáždění v centru metropole odsoudili praktiky konzervativní vlády, která podle nich porušuje principy demokracie a vede zemi na evropskou periferii. 

Vydáno pod