Walesa: V Polsku je co měnit. Ale ne tak, jak to dělá vláda

Walesa pro ČT: V Polsku je co měnit. Ale ne tak, jak to dělá vláda (zdroj: ČT24)

Vraťte nám demokracii, konec devastace země – tato hesla byla slyšet nejen ve Varšavě, ale i v sedmdesáti polských městech. Parlamentní opozice i občanská hnutí už poněkolikáté v uplynulých měsících vyzvala Poláky, aby současné vládě Beaty Szydlové řekli, že se jim nelíbí kurz země. Opozici podporuje i bývalý polský prezident Lech Walesa. V rozhovoru pro ČT mluvil o tom, co mu na vládě vadí i co by řekl Jaroslawu Kaczynskému.

„Situace není až tak špatná, ale je dobře, že společnost reaguje a je aktivní. Dříve se většina lidí ničím nezabývala, nechodila k volbám, což bylo špatné. Teď prožíváme období velkých reforem, proto je nutné, aby se jich prakticky každý občan účastnil. Pak se nám bude dařit plány realizovat. Takže situace, která nyní v zemi panuje, je dobrým budíčkem,“ domnívá se bývalý prezident. 

Walesa podporuje opoziční Občanskou platformu a Výbor na obranu demokracie, který už několik měsíců organizuje protestní demonstrace v celé zemi. Opozice odmítá snahy zpřísnit zákon o potratech anebo zákon o shromažďování.

Exprezident kritizuje vládní stranu Právo a spravedlnost za uzurpování moci, zásah do armádních struktur anebo za připravovanou reformu školství. „Samozřejmě je co měnit, ale přece ne tímto způsobem. Souhlasím, že jsou věci, které je třeba změnit k lepšímu, jen ne takto. Oni se totiž snaží všechno, co jim stojí v cestě, likvidovat anebo aspoň obejít, přičemž v demokratické zemi je například Ústavní soud nezbytný,“ stěžuje si Walesa.

Bývalý polský prezident kritizuje především předsedu strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczynského. Tvrdí, že sice není členem vlády, ale ve skutečnosti řídí nejen ji, ale i prezidenta Dudu. Kaczynského považuje za svého největšího protivníka, přičemž kdysi šlo o největší spojence. Na přelomu 80. a 90. let Walesa s Kaczynským úzce spolupracoval. Dnes spolu nemluví. Co by mu ale řekl?

„Řekl bych mu, že jsem se v něm spletl, že díky mně udělal kariéru a že podle mě opravdu dělá zlé věci. Vyvolává emoce a konflikty se všemi, a to není pro Polsko dobré. Prostě není dobře, že jsem mu pomohl dostat se kariérně tak daleko,“ litoval Walesa.

„Problém je totiž v tom, že ti lidé, kteří dnes mají moc, nedokáží nic vytvářet, a jít tak vpřed. Chybí jim nápady, a tak bojují s minulostí. Bojují s heslem, že oni by to dokázali lépe, že někdo udělal něco špatně. Jenže to je projev slabosti a intelektuální prázdnoty. Zabývají se jen tím, co bylo,“ dodal exprezident.

Polsko si připomíná výročí vyhlášení výjimečného stavu

Před 35 lety polští komunisté vyhlásili výjimečný stav. Tehdejší opozice v čele se Solidaritou byla nucena přejít do ilegality, tisíce lidí skončily za mřížemi a právě Walesa byl jedním z prvních vězňů výjimečného stavu. V komunistickém vězení strávil jedenáct měsíců.

Legendární vůdce Solidarity považuje výjimečný stav jako největší zločin komunismu v Polsku. „Tehdy jsem stál v čele opozice a obával se, že k výjimečnému stavu dojde. Pro nás bylo hlavní, abychom nebyli zcela poraženi, abychom se do boje mohli znovu vrátit a pak zvítězit. Je to významné datum pro celou společnost,“ vzpomínal.

„Pravdou je, že se na ty události jinak dívají ti, kteří stáli v čele odporu, i mezi nimi jsou různé pohledy, a jinak to hodnotí i společnost jako taková. Přece jen to bylo omezení svobody, rána pro rodící se demokracii, bylo to velmi odporné a zaplatili jsme za to velkou cenu. Přišli jsme o čas,“ konstatoval Walesa.

Polská opozice právě v den výročí vyhlášení výjimečného stavu uspořádala v celé zemi protesty namířené proti vládě. „Vláda musí slyšet, že je nutné vrátit se k hodnotám, za něž jsme bojovali, že je třeba vážit si toho, čeho jsme dosáhli, a že je nutné se ptát lidí na změny, které chtějí uskutečnit. Pokud ne, pak bude - bohužel pro ně - docházet k protestům, které povedou k tomu, že se svých stanovisek vzdají,“ uzavřel bývalý polský prezident. 

Vydáno pod