Walesa ostře kritizoval stranu Právo a spravedlnost. Za novou polskou vládu se stydí

Ikona polského protikomunistického odboje a první nekomunistický prezident v zemi Lech Walesa ostře kritizoval novou konzervativní vládu, která podle něj jedná v rozporu se zájmy země. V rozhovoru pro polské Rádio Zet navrhl vypsání referenda, které by rozhodlo o předčasných volbách. Kvůli novele kontroverzního zákona o ústavním soudu zazněla ve středu na adresu Varšavy také kritika z Bruselu.

Terčem Walesovy kritiky je strana Právo a spravedlnost (PiS), která získala v říjnových volbách většinu v novém parlamentu, takže poprvé od pádu komunismu mohla vytvořit jednobarevný kabinet. Opozice se obává, že PiS své většiny zneužívá a snaží se ovládnout ústavní soud, což ohrožuje demokracii. Znepokojené hlasy se ozývají i z Evropské unie.  

Walesa stojí stranou polské exekutivy, ale jeho hlas má v Polsku stále značnou váhu, píše agentura Reuters. „Měli bychom uvažovat o referendu a ukázat, že dvě třetiny lidí jsou proti tomuto vládnutí. Mandát nynějšího parlamentu by se měl zkrátit,“ konstatoval Walesa. 

Stydím se cestovat do ciziny.
Lech Walesa

Nynější vláda „jedná v rozporu se zájmy Polska, proti našim úspěchům, svobodě a demokracii,“ dodal bývalý prezident. Země se podle něj ve světě vystavuje posměchu. 

Dolní komora polského parlamentu v úterý schválila kontroverzní zákon o ústavním soudu, s nímž přišla vláda PiS. Podle opozice novela zcela ochromí činnost nejvyšší soudní instance v zemi. 

Evropská komise Polsko žádá, aby respektovalo právní stát

Evropská komise kvůli tomu vyzvala Varšavu, aby respektovala právní stát. Zároveň komise žádá, aby vláda neuplatňovala kontroverzní novelu zákona o ústavním soudu, dokud se v Polsku neobjasní její důsledky pro nezávislost nejvyšší soudní instance.

EK žádá, aby "tento zákon nebyl definitivně přijat či aby přinejmenším nevstoupil v platnost, než budou úplně a správně vyhodnoceny všechny otázky týkající se jeho dopadu na nezávislost a fungování ústavního soudu,“ uvedl místopředseda komise Frans Timmermans v dopise adresovaném polským ministrům spravedlnosti a zahraničí.

Politolog Josef Mlejnek se domnívá, že útok na nezávislost ústavního soudu  je tak tvrdý, že je pádný důvod k obavám o demokracii v Polsku. Řekl to v pořadu České televize Horizont.

Politolog Mlejnek: Tvrdý útok na ústavní soud (zdroj: ČT24)

Vláda chce měnit média, aby lépa sloužila národním zájmům

Bouřlivou debatu vyvolaly nové plány konzervativní vlády na změnu médií, aby prý lépe sloužila národním zájmům. Reforma by se měla dotknout hlavně veřejnoprávní televize, rozhlasu a polské tiskové agentury PAP. Nyní státem vlastněné podniky by se do budoucna neměly soustředit na zisk, ale spíše na své „národní poslání“. Veřejnoprávní média by se také měla přejmenovat na národní.

Reforma by měla zavést i nové instituce, například Národní mediální radu. Její členové jmenovaní parlamentem a prezidentem budou rozhodovat o obsahu, který se má v médiích objevit, i o personálních záležitostech.

Právo a spravedlnost ovšem plánuje i změny ve školství: vyučování historie by mělo mít nově stejnou důležitost jako polština či matematika. Podle odpůrců nových plánů to ale nejspíš nebude znamenat, že budou ve veřejnoprávní televizi vysílány i kritické novinářské názory na polskou historii. Spíše se bude dávat prostor konspiračním teoriím, jako jsou například ty, které se objevily v souvislosti s havárií polského vládního letadla u ruského Smolensku z roku 2010. Mnoho členů vládní strany se totiž domnívá, že tragédie, při které zahynul prezident Lech Kaczyński a dalších 95 osob, nebyla nehodou, ale atentátem.