Expremiér Valls bude v červnu kandidovat za Macronovo hnutí

S hnutím nově zvoleného prezidenta Emmanuela Macrona bude před volbami spolupracovat socialistický expremiér Manuel Valls. Televizi RTL řekl, že se na kandidátce uskupení hodlá ucházet o svolení.

Macron v pondělí po svém volebním vítězství formálně rezignoval na funkci šéfa hnutí En Marche! (Vpřed!), které se následně přejmenovalo na La République en marche (Republika v pohybu).

Podle vedení má tento krok přiblížit dosud velmi neformálně organizované hnutí struktuře klasické politické strany a usnadnit přijímání nových členů.

„Protože jsem republikán, protože jsem člověk z levice, protože zůstávám socialistou, protože nepopřu 30 let svého působení v politice, protože jsem také vykonával veřejnou funkci a vím, že vládnout Francii je obtížné,“ vysvětlil Valls svůj přechod z levice do centristického hnutí.

V premiérské funkci se těšil velké oblibě a média jej pasovala na nástupce současné hlavy státu Francoise Hollandea, v primárkách jej však porazil Benoit Hamon, který neuspěl v prvním kole prezidentských voleb. Když vypadl, Valls podpořil Macrona.

Události: Macronovy prezidentské výzvy (zdroj: ČT24)

„Jsem svázán se Socialistickou stranou, s její historií, s jejími hodnotami, ale Socialistická strana je mrtvá a skončila,“ prohlásil Valls, čímž vyvolal bouřlivou diskusi mezi svými dosavadními spolustraníky.

„Kvůli Francii doufám, že za Vpřed! nebudou chtít kandidovat i Brutus a Jidáš,“ napsal na twitteru socialistický poslanec Alexis Bachelay, čímž nepřímo označil Vallse za zrádce.

Vedení socialistů rovněž vyzvalo expremiéra, ať se pevně rozhodne, v jaké straně chce být. Valls je dosud členem socialistů a podle prvního tajemníka strany Jeana-Christopha Cambadélise v této situaci nemůže kandidovat za jinou stranu.

Manuel Valls
Zdroj: Reuters

Nijak nadšeně nepřijala jeho oznámení ani Macronova strana, která vyhlašuje, že chce do politiky zavést především nové tváře nespojené s politickým establishmentem. „Měl by se přihlásit jako všichni ostatní, pravidla jsou pro všechny stejná. Nemyslím si, že to udělal… Zbývá mu 24 hodin,“ řekl rozhlasové stanici Europe 1 Macronův mluvčí Benjamin Grievaux s odkazem na středeční uzávěrku přihlášek před výběrem poslaneckých kandidátů.

Strana nového prezidenta nyní ve velkém nabírá kandidáty a kompletně je chce představit ve čtvrtek. Podle průzkumů má šanci stát se nejsilnějším parlamentním uskupením, k prosazení klíčových reforem ale bude muset získat většinu křesel nebo přesvědčit ke spolupráci některou z tradičních stran.

Po sečtení všech platných hlasů získal bývalý ministr hospodářství v neděli 66,1 procenta hlasů. Krajně pravicovou političku Marine Le Penovou, která porážku uznala už krátce po skončení hlasování, podpořilo 33,9 procenta voličů, což je pro ni historicky nebývalý zisk.