V amerických městech ubývá nahlášených zločinů mezi Hispánci. Podle policie i kvůli obavám z deportace

V amerických městech klesá počet nahlášených zločinů mezi Hispánci (zdroj: ČT24)

Zločinnost v největších amerických metropolích podle nejnovějších statistik klesá. Policisté a vyšetřovatelé varují, že nutně nemusí jít o menší počet zločinů, jako spíš o to, že je lidé z přistěhovaleckých komunit přestávají hlásit. Důvodem můžou být obavy ilegálních imigrantů z deportace v souvislosti s Trumpovou přísnější protiimigrační politikou.

„V Los Angeles je o deset procent méně nahlášených případů domácího násilí v hispánské komunitě. Deset procent! Představte si někoho, kdo je obětí domácího násilí a nezavolá policii, protože se bojí, že jeho rodina bude roztrhána na kusy kvůli imigračním předpisům,“ říká náčelník policejního sboru Los Angeles Charlie Beck. V jiných etnických skupinách takový pokles zaznamenán nebyl.

Více alarmující je ovšem podle odborníků to, že o celou čtvrtinu klesl počet ohlášených znásilnění v latinoamerických komunitách. I tady může jít o strach kvůli tvrdé protiimigrační politice. „Není tu žádné přímé propojení, ale je tu jednoznačná souvislost,“ uvedl náčelník policejního sboru Los Angeles Charlie Beck.

Podle některých je ale velice předčasné tvrdit, že pokles kriminality s tím má něco společného.

V Denveru, 1500 kilometrů na východ od Kalifornie, vidí příčiny jednoznačně. Čtyři případy domácího násilí tam skončily bez trestu. „Všechny čtyři (údajné oběti) byly Latinoameričanky. Všechny čtyři kontaktovaly náš úřad s tím, že si nepřejí vyšetření případů ze strachu z deportace,“ uvedla denverská prokurátorka Kristin Bronsonová.

Agenti cizinecké policie a celní správy ICE často přímo u soudu dopadnou zločince, kteří jsou zároveň přistěhovalci bez víz. Mohou se s nimi ale svézt i jejich oběti, a tak se policii i soudům raději vyhýbají.

Podle kritiků to ovšem v důsledku může vést k nárůstu kriminality. „Bojíme se, že zločin zůstane nepotrestán. A když zůstane nepotrestán, když nepřijdou patřičné důsledky, zločin jednoznačně poroste,“ říká Bronsonová.