Kiska podepsal novelu ke zrušení amnestií. Poděkoval poslancům, že se sjednotili

Slovenský prezident Andrej Kiska podepsal ústavní novelu, která umožní zrušit amnestie bývalého premiéra Vladimíra Mečiara. Ty brání potrestat pachatele únosu syna exprezidenta Michala Kováče z roku 1995. Kiska ocenil, že se poslanci napříč spektrem dokázali sjednotit a změnu prosadili.

„Po téměř dvaceti letech se působení nemorálních Mečiarových amnestií chýlí ke konci. Chtěl bych ocenit poslance Národní rady, že se navzdory různým neshodám na závěr všichni ztotožnili s tím, že je třeba změnit ústavu,“ uvedl slovenský prezident.

„Chci ocenit i velkou podporu veřejnosti, odborníků, všechny ty, kteří stáli za tím, že byl vyvinut celospolečenský tlak,“ dodal Kiska, který ke zrušení kontroverzních amnestií vybídl už loni.

Po zveřejnění ústavní novely a změny doprovodného zákona o ústavním soudu ve sbírce zákonů bude moci slovenská sněmovna přistoupit k jednání o samotné anulaci zmiňovaných amnestií. Předsedové dvou ze tří vládních stran minulý týden po schválení ústavní novely v parlamentu uvedli, že poslanci by zrušení amnestií mohli projednat již v průběhu tohoto týdne.

Ústavní novelu, která za splnění stanovených podmínek dává sněmovně pravomoc rušit prezidentské amnestie a milosti, schválila slovenská sněmovna velkou většinou hlasů. Vládní předlohu podpořila i většina opozičních poslanců, byť největší opoziční strany původně prosazovaly vlastní návrh ohledně anulace Mečiarových amnestií.

Michal Kováč ml. na archivním snímku
Zdroj: ČT24

Únos Kováče mladšího

Podezření z únosu Kováčova syna do ciziny za vlády premiéra Vladimíra Mečiara padlo na slovenskou tajnou službu SIS. Podle některých informací šlo o snahu zdiskreditovat tehdejšího prezidenta, který kritizoval Mečiarovu vládu.

Na Kováče mladšího byl v té době v Německu vydán zatykač kvůli údajné zpronevěře v bratislavské firmě Technopol, rakouský soud ho ale německé prokuratuře nevydal a vrátil ho na Slovensko. Německý soud později stíhání Kováče mladšího zastavil. Mečiar pak v roce 1998, kdy vykonával i některé prezidentské pravomoci, protože Slovensko přechodně nemělo hlavu státu, přišel se zmiňovanou amnestií. 

Posledního srpna 1995 zablokovala skupina mužů automobil Michala Kováče mladšího. Vytáhli jej z auta, spoutali, opili a odvezli do rakouského Hainburgu, kde ho nechali v zaparkovaném autě.

Stopy vedly ke Slovenské informační službě (SIS), jejímž ředitelem byl v tu dobu Ivan Lexa, Mečiarův blízký spolustraník. Někteří agenti dokonce začali o akci vypovídat, zároveň ale utekli do zahraničí (Oskar Fegyveres a Luboš Kosík). Fegyveresovu spojku – bývalého policistu Roberta Remiáše – zabila bomba nastražená v autě. Důkazy napovídaly, že Kováčův únos si objednal premiér Vladimír Mečiar, který měl s hlavou státu spory.

Poté, co Mečiar převzal v roce 1998 krátce prezidentské pravomoci, vyhlásil amnestii na vše spojené s únosem – tedy zavlečením Kováče mladšího do ciziny a vraždou Roberta Remiáše –  a kromě toho i zmaření referenda z roku 1997. Amnestie Slovensko v roce 2017 zrušilo.

Michal Kováč ml. na archivním snímku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod