Europoslanec Korwin-Mikke, podle kterého jsou ženy méně inteligentní, dostal trest

Polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke přijde za své urážlivé výroky o ženách o část peněz, na něž má nárok. Deset dní se navíc nebude smět účastnit práce parlamentu a rok nebude moci Evropský parlament nijak reprezentovat. O trestu, který je považován za bezprecedentně tvrdý, rozhodl nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Europoslanec, už dlouhou dobu známý svými skandály, v debatě o nerovnosti v odměňování žen a mužů nedávno prohlásil, že nižší platy žen pokládá za samozřejmé. „Protože jsou slabší, menší a méně inteligentní, musejí také méně vydělávat,“ vysvětlil svůj postoj.

Polský europoslanec a jeho opovržlivé výroky na adresu žen (zdroj: Evropský parlament)

„Nebudu tolerovat takové chování,“ reagoval předseda Evropského parlamentu Tajani, který vyšetřování této záležitosti zahájil na základě hned několika stížností. Ty podali poslancovi kolegové z europarlamentu.

Od europoslanců se podle Tajaniho čeká, že budou své povinnosti vykonávat s patřičnou důstojností. „Urážkou všech žen předvedl poslanec pohrdání našimi nejzákladnějšími hodnotami,“ dodal Tajani a omluvil se všem, jichž se mohla slova polského europoslance dotknout.

Korwin-Mikke bude po dobu jednoho měsíce bez paušálních denních příspěvků

Čtyřiasedmdesátiletý polský europoslanec, který není členem žádné frakce, zastupuje v parlamentu stranu Svoboda (dříve KORWIN), jíž sám předsedá. V minulosti na sebe upozornil řadou rasistických, antisemitských a antifeministických poznámek. V roce 2015 ho parlament potrestal za hajlování v zasedacím sále, loni pak za hanlivé výroky vůči migrantům.

Nyní Korwin-Mikke přijde na 30 dní o paušální denní příspěvky. Těchto 306 eur (přes 8200 Kč) vyplácí europarlament na pokrytí výdajů, které jeho členové hradí v období parlamentní činnosti, pokud svou přítomnost potvrdí podpisem.

Příspěvek se snižuje na polovinu, pokud se europoslanec nezúčastní více než poloviny jmenovitých hlasování ve dnech plenárního jednání.