S islamismem je třeba bojovat už ve školkách, říká izraelský odborník na palestinskou ideologii

Celý rozhovor s Itamarem Marcusem (zdroj: ČT24)

Palestinská samospráva učí děti, aby v Židech viděly teroristy, říká ředitel Palestinian Media Watch Itamar Marcus. „Palestinská televize říká dětem, aby viděly Židy jako satana. Aby to vnímaly tak, že bojují proti satanovi,“ uvedl v Událostech, komentářích. Podle Marcuse je třeba, aby už pro děti ve školkách byli židé či křesťané rovnoprávnými sousedy.

  • Izraelská organizace zabývající se studiem palestinské společnosti. Zkoumá, jaká ideologická sdělení vysílají palestinské úřady směrem k obyvatelům. Věnuje se mimo jiné monitoringu palestinských médií či učebnic. 

Marcusova organizace našla 25 palestinských škol, které jsou pojmenovány po teroristech. „Tři školy například jsou pojmenovány po teroristce, která unesla autobus, v němž bylo zavražděno dvanáct dětí a dvacet dospělých. A ta žena je teď vlastně hrdinkou a jsou po ní pojmenovány školy či sportovní turnaje,“ upozornil ředitel.

Islám podle něj nemusí být radikálním náboženstvím nenávisti, ale teď je to bohužel dominantní trend. Před několika lety byl Hamas tím radikálním prvkem, v současnosti ale všechno, co svým lidem říká Hamas, říká i palestinská samospráva, domnívá se Marcus.

„Před několika měsíci jsme v palestinské televizi slyšeli, že Alláh vyzývá k zabití Židů do posledního. Tohle bylo v palestinské televizi. Tohle je ideologie Hamasu. A teď už se z toho stává oficiální ideologie i těch umírněných,“ uvedl s tím, že rozdíl mezi umírněným Fatahem a radikálním Hamasem tak podle něj není velký.

  • Palestinská vláda a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás sídlí v Ramalláhu. Umírněnější Abbásovo hnutí Fatah vládne na okupovaném Západním břehu Jordánu, zatímco Pásmo Gazy v roce 2007 obsadilo konkurenční radikální hnutí Hamas.
  • Zdroj: ČTK

K boji s islamismem je potřeba, aby se svět spojil. „Abychom ostrakizovali tyto lidi i sociálně. Odkud tohle pochází? Podívejte se na vzdělávání Saúdské Arábie, na tamní učebnice. Děti se tam také učí nenávidět židy a křesťany. Když takhle vychováváme děti, tak když jim potom je 20, 25 let, jdou za Islámským státem,“ varuje Marcus.

A právě to je podle něj třeba změnit. „Změna, o které hovoříme, tak musí začít už ve školkách. Potřebujeme generaci dětí, které budou vidět křesťany, židy jako stejné, jako rovnoprávné sousedy. Až potom můžeme hovořit o nějakých větších změnách,“ uzavřel.