Porošenko chce vypsat referendum o členství Ukrajiny v NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce uspořádat referendum o vstupu své země do Severoatlantické aliance. Prezident to řekl v rozhovoru pro německý list Berliner Morgenpost. Zájem o členství dává Kyjev najevo už od převratu v roce 2014, členské státy Aliance se ale k plánům prozápadní ukrajinské vlády stavějí váhavě či odmítavě.

Porošenko německým novinám řekl, že zatímco před čtyřmi lety podporovalo členství Ukrajiny v NATO 16 procent obyvatel, nyní je to 54 procent. „Pokud se Ukrajinci (v referendu) vysloví pro členství, pak udělám vše pro to, abychom toho dosáhli,“ řekl prezident. O datu referenda se ale nezmínil.

Porošenko zdůraznil význam NATO. Nevěří, že by americký prezident Donald Trump chtěl jakkoliv oslabovat spolupráci mezi spojenci. „Chce diskutovat jen o financování NATO, ne jej oslabovat. Jsem pevně přesvědčen, že NATO představuje jedinou fungující organizaci kolektivní bezpečnosti,“ řekl německému listu.

NATO odložilo schůzku se zástupci Ukrajiny

List The Wall Street Journal ve středu napsal, že Aliance odložila schůzku s Ukrajinou, na níž se mělo hovořit o systému protiraketové obrany v Evropě. S odvoláním na informované činitele NATO list uvedl, že Aliance nechce v nynější situaci provokovat Rusko.

NATO hledá cesty k rozšíření dialogu s Moskvou a někteří představitelé Aliance poukazují na snahu nového prezidenta Donalda Trumpa zahájit těsnější spolupráci NATO s Ruskem, napsal americký deník.

Odklad schůzky s Ukrajinou prý neznamená, že protiraketová obrana nemůže být předmětem debat v budoucnu. Aliance ale postupuje opatrně s vědomím, že Rusko v minulosti na rozmisťování prvků protiraketové obrany USA v Evropě reagovalo podrážděně.