Demokraté plánují podusit Trumpovy ministry, slyšení v Kongresu může trvat až 30 hodin

Daniel Anýž: Trump sestavil jeden z nejbohatších kabinetů moderní americké historie (zdroj: ČT24)

Za velkého zájmu médií a v napjaté atmosféře začalo v Senátu amerického Kongresu slyšení kandidátů na ministerské funkce ve vládě prezidenta Donalda Trumpa. Jako první před senátory předstoupil uchazeč o křeslo ministra spravedlnosti Jeff Sessions, jehož v zasedací síni právního výboru uvítali demonstranti v bílých kápích rasistické organizace Ku Klux Klan. K jejím názorům neměl Sessions podle kritiků v minulosti daleko. Očekává se, že Senát ovládaný republikány všechny kandidáty potvrdí. Demokraté se ovšem pokusí proces co nejvíce zpomalit.

Sessions je považován za muže mimořádně oddaného prezidentu Trumpovi a o jeho odolnosti vůči možným budoucím tlakům Bílého domu panují vážné pochyby. „Tento úřad si žádá službu národu a právu, nikoli prezidentovi,“ upozornila kandidáta demokratická senátorka Diane Feinsteinová. 

Slyšení Jeffa Sessionse před Senátem amerického Kongresu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Ministr spravedlnosti má v USA zvláštní postavení, je zároveň nejvyšším žalobcem a právním poradcem hlavy státu. Hlavní slovo má také v přistěhovaleckém soudním systému, v němž se rozhoduje o případných deportacích či naopak o azylu migrantů.

Demokraté chtějí proces zdržet

Senátnímu schválení podléhají všichni ministři budoucí vlády a šéfové několika klíčových vládních agentur. Trump řekl, že všichni, které vybral, jistě projdou. „Jsou všichni na té nejvyšší úrovni,“ podotkl.

Republikáni, kteří mají ve stočlenném Senátě většinu 52 křesel, chtějí s ministerským schvalováním skončit co nejdříve.

Demokraté ale mají podle listu The New York Times záměry přesně opačné. Každého budoucího člena administrativy chtějí důkladně prověřit, zejména z pohledu etických a daňových pravidel. Cílem demokratických senátorů je využít všech legálních možností ke zpomalení schvalovacího procesu.

Trumpovy ministry čeká grilování v Kongresu (zdroj: ČT24)

Nevylučují, že každého kandidáta budou ve výborech horní komory bombardovat otázkami až 30 hodin. To by znamenalo, že by Trump v okamžiku inaugurace 20. ledna neměl vládu pohromadě. Šéf republikánských senátorů Mitch McConnell doufá, že k tomuto datu budou schváleni aspoň šéfové silových resortů.

Záminkou může být možný střet zájmů

Taktika demokratů může podle některých amerických komentátorů vyjít, protože velká část Trumpem nominovaných osobností nemá žádné zkušenosti ve veřejné funkci, ale zato značný majetek. Podle demokratů některým z nich hrozí očividný střet zájmů, jiným prý zatěžuje svědomí minulost.

Schválení ale pravděpodobně nezabrání. Republikáni s pohodlnou většinou v obou komorách Kongresu mají totiž konečné slovo.  

Donald Trump nominoval na ministerské posty hned několik kontroverzních postav. Diplomacii by měl vést majitel ropné společnosti Rex Tillerson. Podle kritiků ho podnikání může ovlivnit s ohledem na blízké vztahy s ruským prezidentem Putinem. Tillerson podstoupí slyšení v zahraničním výboru ve středu.

Pod hledáčkem kritiků je také kandidátka na ministryni školství Betsy DeVosová. V minulosti údajně vyváděla peníze z veřejných škol. 

Vládní posty, které musí schválit Senát:

  • Rex Tillerson – ministr zahraničí – nemá žádnou formální zkušenost se zahraniční politikou, má však blízké vztahy s řadou světových lídrů skrze kontrakty Exxonu napříč Eurasií a Blízkým východem.
  • James Mattis – ministr obrany – Mattis přezdívaný Zuřivý pes bude prvním generálem ve výslužbě, který se stane americkým ministrem obrany od roku 1950, kdy do čela Pentagonu jmenoval prezident Harry Truman generála George Marshalla.
  • Jeff Sessions – ministr spravedlnosti – vystudovaný právník Sessions v minulosti zastával post alabamského ministra spravedlnosti. S Trumpem sdílí názor na stavbu zdi na hranicích s Mexikem, aby se zabránilo migrantům v živelném vstupu do USA.
  • Steven Mnuchin – ministr financí – bývalý bankéř investiční bankovní společnosti Goldman Sachs a současný hollywoodský finančník Mnuchin už ohlásil, že chystá nejrozsáhlejší daňovou reformu od dob prezidenta Ronalda Reagana.
Steven Mnuchin
Zdroj: Mike Segar/Reuters
  • Wilbur Ross – ministr obchodu – devětasedmdesátiletý Ross je známým investorem do problémových odvětví. Právě on pomohl formovat názory z Trumpovy kampaně ohledně obchodní politiky. Jeho jmění odhadl časopis Forbes na 2,9 miliardy dolarů.
  • Andrew Puzder – ministr práce – je zároveň šéfem velkého řetězce s občerstvením CKE Restaurants. 
  • Betsy DeVos – ministryně školství – je známou stoupenkyní privatizace vzdělávání. Trumpa svého času označila za „vetřelce“, který „nereprezentuje Republikánskou stranu“.
  • Tom Price – ministr zdravotnictví a sociálních služeb – je hlasitým kritikem zdravotnické reformy dosluhující hlavy státu, takzvané Obamacare. Obamův program chce nahradit změnou legislativy a systémem daňových výhod a spořicích účtů pojištěnce.
  • John Kelly – ministr pro vnitřní bezpečnost – generál ve výslužbě Kelly se účastnil například války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár.
  • Rick Perry – ministr energetiky – usiloval o republikánskou nominaci do letošních i předchozích prezidentských voleb, ani v jednom případě neuspěl. V prezidentské kampani byl kritikem Donalda Trumpa.
  • Ben Carson – ministr bytové výstavby a rozvoje měst – bývalý neurochirurg Carson je považován za reprezentanta konzervativních, křesťansky orientovaných republikánů. Dříve prohlásil, že se k obsazení vládního postu necítí dostatečně kompetentní.
  • Elaine Chaová – ministryně dopravy – má již zkušenosti z vlády. Byla první ženou asijsko-amerického původu v americkém kabinetu. Na ministerstvu se nejspíš zaměří na zvýšení bezpečnosti v dopravě.
obrázek
Zdroj: ČT24
  • Ryan Zinke – ministr vnitra – kongresman za stát Montana patřil v kampani k prvním Trumpovým podporovatelům. Pětapadesátiletý politik byl téměř dvacet let příslušníkem speciálního elitního komanda amerického námořnictva SEAL, které zásahuje proti teroristům.
  • Scott Pruitt – šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) – v minulosti kritizoval kroky vlády Baracka Obamy v boji proti klimatickým změnám a je zastáncem zmírnění regulací EPA v oblasti těžby ropy a plynu.
  • Nikki Haleyová – stálá představitelka USA v OSN – jihokarolínská guvernérka Haleyová se během volební kampaně stavěla ostře proti Trumpovi a v primárkách podporovala jeho protikandidáty Marka Rubia a Teda Cruze. 
  • Robert Lighthizer – zástupce USA – v 80. letech působil jako zástupce náměstka obchodu v administrativě prezidenta Ronalda Reagana.
  • Linda McMahon – podpora malých a středních podniků – je zakladatelkou a bývalou ředitelkou profesionální wrestlingové asociace World Wrestling Entertainment (WWE).
  • Mick Mulvaney – ředitel Úřadu pro řízení a rozpočet – je zastáncem politiky velkých škrtů v rozpočtu. 
  • Dan Coats – ředitel amerických tajných služeb – Coats na začátku tisíciletí působil jako americký velvyslanec v Německu, předtím byl členem Sněmovny reprezentantů a poté i Senátu. Ve Washingtonu je znám svým konzervativním postojem k homosexuálům. 
  • (Forrest Lucas – ministr zemědělství (proslýchá se) – Lucas je spoluzakladatel ropné firmy Lucas Oil Forrest)
Mezi kontroverzní navržené ministry se zapsal také Rex Tillerson
Zdroj: Reuters

Donald Trump nastoupí do úřadu 20. ledna. Ještě tento týden bude jmenován vrchním poradcem Bílého domu jeho zeť Jared Kushner. I jemu hrozil střet zájmů, proto se podle agentury Reuters rozhodl opustit vedení svého podniku.