Na Floridě vraždil veterán z Iráku, přijel s cílem útočit

Události: Útočník se vzdal poté, co mu došla munice (zdroj: ČT24)

Ze zastřelení pěti lidí a zranění osmi osob na mezinárodním letišti ve městě Fort Lauderdale na Floridě je podezřelý Esteban Santiago, jenž sloužil jako voják v Iráku. Podle vyšetřovatelů přiletěl už s cílem útočit. Před několika měsíci řekl FBI, že americká vláda ovládá jeho mysl a nutí jej sledovat videa teroristického Islámského státu (IS). Jeho duševní zdraví v minulosti zkoumali lékaři v nemocnici, uvedl web televize CNN.

Šestadvacetiletý Santiago v roce 2007 vstoupil do Národní gardy v Portoriku. V dubnu 2010 odjel na deset měsíců do Iráku. Později působil jako rezervista na Aljašce, kde jej ale ze služby propustili pro neuspokojivý výkon. V poslední době byl v péči psychologů, řekl jeho bratr citovaný agenturou AP.

V největším městě Aljašky Anchorage navštívil Santiago před několika měsíci kancelář FBI. Zde vypověděl, že americká vláda kontroluje jeho mysl a nutí jej sledovat videa IS. Policie jej následně vzala do nemocnice na vyšetření duševního zdraví. Santiago prý tehdy tvrdil, že nechce nikomu ublížit. 

Nyní je muž ve vazbě a v pondělí by měl stanout před soudem. Vyšetřovatelé nevyloučili, že jeho útok kvalifikují jako terorismus. Mluvčí Bílého domu řekl, že prezident Barack Obama vyjádřil soustrast blízkým obětí.

Pistoli měl v zavazadle, které si vyzvedl po příletu v hale

Santiago přiletěl na Floridu z Aljašky, kde žil. Pistoli měl v zavazadle, které si v hale vyzvedl. Federální zákony umožňují zbraň pro let odbavit. Pak odešel na toaletu, kde ji nabil, a následně z ní začal pálit v prostoru pro výdej zavazadel.

Nechal za sebou pět mrtvých a osm zraněných. O štěstí může mluvit Steve Frappier, kterému útočník namířil na záda. Kulku zastavil jeho laptop v batohu. Střelec nakonec pistoli zahodil a lehl si na zem, napsala agentura AP s odvoláním na svědky, podle nichž muž střílel na náhodně vybrané lidi.

Senátor za Floridu Bill Nelson televizi MSNBC řekl, že u střelce byl nalezen vojenský průkaz na jméno Esteban Santiago. Motiv střelce podle Nelsona není znám. Vyšetřovatelé uvedli, že už přiletěl s cílem útočit. Při výsleších spolupracuje, odborníci nyní zjišťují, zda roli sehrála duševní choroba.

Podle svědectví přítomných, které citovala televize MSNBC, byl střelec ve věku 20 až 30 let a měl na sobě tričko s motivem filmové ságy Hvězdné války (Star Wars). Během útoku nic nekřičel.