Francie drží kvůli srbskému zatykači exšéfa kosovských povstalců Haradinaje. Kosovo protestuje

Francouzská policie zatkla na základě srbského zatykače bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje. Ten působil jako povstalecký velitel během války o odtržení Kosova od Srbska v letech 1998 a 1999. Informovaly o tom francouzské policejní zdroje a potvrdilo to i kosovské ministerstvo zahraničí. Srbský premiér Aleksandar Vučić v Bělehradě řekl, že Srbsko požádá o vydání Haradinaje.

Srbsko považuje Haradinaje za válečného zločince. Bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády (UCK), který byl od března 2004 do prosince 2005 premiérem Kosova, viní Bělehrad mimo jiné z odpovědnosti za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, romskými a také albánskými civilisty, kteří byli označeni za kolaboranty se Srby.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Haradinaje v dubnu 2008 osvobodil pro nedostatek důkazů, jeho zástupce přitom pro podíl na mučení poslal na šest let do vězení. V červenci 2010 odvolací tribunál vrátil celý proces k novému projednání, v roce 2012 byl ale Haradinaj definitivně osvobozen. Srbsko ale zatykač nestáhlo.

Kosovo: Zatčení Haradinaje je nepřijatelné

„Byl zadržen francouzskými úřady na základě zatykače vydaného Srbskem v roce 2004, což je pro nás nepřijatelné,“ reagovalo kosovské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Ministerstvo uvedlo, že udělá vše pro to, aby dosáhlo Haradinajova propuštění. Zadržení svého bývalého druha ve zbrani kritizoval i kosovský prezident Hashim Thaci, který býval politickým šéfem UCK.

Francouzské úřady naopak v Bělehradě pochválil premiér Vučić. „Je dobře, že právo je nad politikou,“ řekl podle televize B92 při setkání s novináři. Dodal, že srbská prokuratura disponuje četnými důkazy proti Haradinajovi. Potvrdil také, že Srbsko požádá Francii o jeho vydání k trestnímu stíhání. „Jde o člověka s tolika (trestnými) věcmi, že je ani spočítat nemůžete. Nikdo nemá právo rušit rozhodnutí nezávislé prokuratury,“ prohlásil.

Dal také najevo, že se mu nelíbí negativní postoj západních politiků ke snaze Srbska postavit Haradinaje před soud. „Jestli se jim to v Evropě nelíbí… super. Pusťte ho ještě jednou a pak mi přijďte něco vykládat o kapitolách 23 a 24 (přístupových rozhovorů s EU) a o právním státu,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Francouzská hraniční policie Haradinaje zatkla po jeho příletu z Prištiny na letiště u města Mulhouse ve východní Francii. Tamní soud by měl ještě během čtvrtka rozhodnout, zda bývalý povstalecký velitel bude z vazby propuštěn a na rozhodnutí extradičního řízení vyčká na svobodě pod soudním dohledem.

V červnu 2015 byl Haradinaj zatčen slovinskou policií, ale byl následně propuštěn po dvou dnech pod diplomatickým tlakem. Kosovo a Francie udržují dobré diplomatické vztahy, upozornila agentura Reuters.