ICTY nařídil nový proces s kosovským expremiérem Haradinajem

Haag - Odvolací soud Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes nařídil nový proces s bývalým kosovským premiérem Ramushem Haradinajem. V dubnu 2008 ho tribunál k velkému rozhořčení Srbů zprostil obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se na konci 90. let během ozbrojeného konfliktu v Kosovu údajně dopustil jako velitel povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK).

Prvoinstanční senát osvobozující verdikt před dvěma lety zdůvodnil nepřesvědčivou obžalobou, která prý nepředložila dostatek důkazů. Soud ale tehdy zároveň konstatoval, že mnoho svědků ze strachu nevypovídalo. Předseda ICTY Patrick Robinson dnes při vynesení verdiktu odvolacího žízení prohlásil, že proces s Haradinajem a dvěma bývalými veliteli UÇK byl zmařen zastrašováním svědků. Senát první instance podle něj „pochybil při vyhodnocování vážnosti“ vyhrožování, a proto se mu případ vrací k opětovnému projednání.

Haradinaj je nejvýše postaveným kosovským Albáncem, který se doposud před ICTY musel zodpovídat. Žaloba mu přičítala odpovědnost za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, ale také albánskými civilisty, kteří byli označeni za kolaboranty se Srby.

Haradinaj v roce 2005 rezignoval na premiérský post a vzdal se haagskému soudu. V současnosti stojí v čele opoziční parlamentní strany Spojenectví pro budoucnost Kosova (AAK).

Spolu s Haradinajem byli souzeni dva jeho blízcí spolupracovníci Idriz Balaj a Lahi Brahimaj. Zatímco velitel obávaných speciálních jednotek UÇK Černých orlů Balaj byl rovněž zbaven všech obvinění, Haradinajův zástupce v UÇK Brahimaj byl uznán vinným ve dvou případech mučení a krutého zacházení se zajatci a odsouzen k šesti letům vězení. Žalobci se proti těmto rozsudkům rovněž odvolali a soud dnes rovněž nařídil vrátit jejich případ k dalšímu projednání.

Bývalý kosovský premiér Ramush Haradinaj před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu.
Zdroj: ČT24