Haagský tribunál zprostil Haradinaje obvinění z válečných zločinů

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes zprostil bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje všech obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se jako velitel Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) údajně dopustil na konci 90. let. Spolu s Haradinajem byli souzeni i dva jeho blízcí spolupracovníci. Zatímco Idriz Balaj byl rovněž zbaven všech obvinění, Lahi Brahimaj byl uznán vinným ve dvou případech mučení a odsouzen k šesti letům odnětí svobody.

Obžaloba proti nyní devětatřicetiletému Haradinajovi, kterého mnozí kosovští Albánci považují za hrdinu, obsahovala 37 bodů. Vinila ho mimo jiné z odpovědnosti za vraždy, pronásledování, znásilňování a kruté zacházení se srbskými, romskými a albánskými civilisty, kteří byli označeni za kolaboranty se Srby v době, kdy UÇK bojovala za odtržení Kosova od Srbska. Žalobci pro něj žádali trest 25 let vězení.

Předseda tribunálu Alphons Orie verdikt zdůvodnil nedostatkem důkazů a ty, které žaloba předložila, byly podle něj vágní a nepřesvědčivé. Konstatoval nicméně, že mnoho svědků se bálo svědčit a některým prý muselo být dokonce pohroženo pohrdáním soudem, pokud by odmítli předstoupit.

Vynesení verdiktu přivítali přívrženci bývalého kosovského premiéra na galerii hlasitým jásotem. V kosovské metropoli Prištině oslavovali Haradinajovi přívrženci troubením klaksony, odpalováním ohňostrojů a střelbou do vzduchu.

Haradinaj, jenž stál v čele kosovské vlády od prosince 2004 do března 2005, se haagskému tribunálu dobrovolně vzdal v roce 2005 a od počátku svou vinu popíral. Podle své ženy Anity se vrátí v pátek do Kosova, které v polovině února vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku. Může pokračovat ve své politické kariéře, neboť je stále předsedou opoziční strany Spojenectví pro budoucnost Kosova.

Vydáno pod