Rumunský prezident odmítl jmenovat Shhaidehovou. Byla by první ženou a muslimkou v čele vlády

Rumunský prezident Klaus Iohannis „po zvážení veškerých okolností“ odmítl návrh sociálních demokratů (PSD) na jmenování Sevil Shhaidehové novou premiérkou. Ekonomka Shhaidehová, která nemá téměř žádné politické zkušenosti, se mohla stát první ženou a první muslimkou v čele rumunské vlády.

„Pečlivě jsem zvážil všechny argumenty pro a proti a rozhodl jsem se nejmenovat paní Sevil Shhaidehovou,“ uvedl Iohannis. „Žádám PSD a (jejich koaličního partnera) ALDE, aby přišli s novým návrhem,“ dodal.

Sociálnědemokratická strana získala spolu se svým dlouholetým spojencem Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v prosincových volbách většinu křesel v obou komorách parlamentu. Koalice tam má převahu 250 ze 465 mandátů.

Nominaci dvaapadesátileté političky turkotatarského původu, která převzala jméno svého syrského manžela, oznámil minulý týden šéf PSD Liviu Dragnea. Podle agentury Mediafax má Shhaidehová k Dragneovi velmi blízko, bývalý premiér byl svědkem na její svatbě. 

Shhaidehová nemá žádné velké politické zkušenosti, loni byla šest měsíců ministryní pro místní rozvoj, v současné době pracuje stále na ministerstvu. Jejím manželem je Syřan Akram Shhaideh, který loni získal rumunské občanství.