Německo zadrželo dva muže kvůli přípravě útoku v obchodním centru

Německá policie zadržela dva muže podezřelé z přípravy útoku v nákupním centru ve městě Oberhausen na západě země. Zatím není jasné, v jaké fázi příprav útok byl. Šlo o bratry původem z Kosova.

Dvojice ve věku 31 a 28 let byla zadržena v noci po zásahu zvláštní jednotky v nedalekém městě Duisburg. Policie při zásahu prohledala několik bytů a vozů v duisburských čtvrtích Marxlohe a Bruckhausen.

K zadržení došlo necelé čtyři dny po pondělním útoku na vánočním trhu v Berlíně, kde po nájezdu kamionu řízeným patrně tuniským radikálem zemřelo 12 lidí.

Policisté dostali tip od tajných služeb, které se dozvěděly o útoku plánovaném na nákupní a zábavní komplex CentrO, jedno z největších podobných středisek v Německu. Podle médií není jasné, kdy k útoku mělo dojít. „Intenzivně nyní vyšetřujeme, v jaké fázi přípravy byli a zda se na nich podílely i další osoby,“ uvedla policie. 

Anis Amri
Zdroj: Reuters

Policisté v civilu byli vysláni střežit středisko i nedaleký vánoční trh ve městě ležícím v průmyslové oblasti Porýní.

Podle policie ale případ s berlínským útokem nesouvisí. „Neexistuje žádná spojitost s případem Amri kromě toho, že má (případ) islamistické pozadí,“ uvedl mluvčí policie ze západoněmeckého Essenu.