Mexická cementárna se nabídla, že dodá materiál na stavbu „Trumpovy zdi“

Mexická cementárna by chtěla dodat materiál pro stavbu zdi na hranici Mexika a Spojených států, o které mluvil budoucí americký prezident Donald Trump. Uvedl to podle španělského listu El País ředitel firmy Grupo Cementos de Chihuahua (GCC), která sedmdesát procent svého obchodu realizuje ve Spojených státech a zbytek v Mexiku.

„Jsme důležitým výrobcem v oblasti a musíme respektovat naše klienty na obou stranách hranice,“ uvedl šéf cementárny Enrique Escalante. Na stavbu 3200 kilometrů dlouhé zdi v poušti a horách by jeho společnost chtěla dodávat materiál.

Na stavbu zdi by bylo potřeba 7 milionů metrů krychlových betonu.

Firma GCC, která sídlí v pohraničním mexickém státě Chihuahua, se specializuje na výroby betonu vysoké odolnosti. Její ředitel se těší i na další zakázky, které by mu mohly přinést Trumpem plánované investice do infrastruktury v USA.

Tři miliony místo jedenácti, místo zdi i plot

Nově zvolený americký prezident v předvolební kampani prohlašoval, že na hranicích s Mexikem chce postavit zeď, aby zabránil přílivu nelegálních migrantů do USA. Vyhostit by chtěl až tři miliony nelegálních přistěhovalců. V kampani mluvil až o jedenácti milionech.

Místa, kde se v USA nejvíce usazovali mexičtí imigranti v letech 2010–2014
Zdroj: Migrationpolicy.org

„To, co uděláme, je, že sebereme lidi, kteří jsou zločinci, kteří mají záznam v trestním rejstříku, kteří patří ke gangům, kteří pašují drogy (…), bezpochyby dva miliony a možná taky tři miliony (lidí), a vyhostíme je, anebo je vsadíme do vězení. Ale deportujeme je z naší země, jsou tu nelegálně,“ prohlásil Trump v americké televizní stanici CBS.

Donald Trump při setkání s prezidentem Mexika Nietou
Zdroj: Reuters
Vývoj imigrace Mexičanů do USA v letech 1980–2014
Zdroj: Migrationpolicy.com

Po svém zvolení Trump tento měsíc připustil, že místy by na hranici mohl být plot, ale zeď je podle něj vhodnější. V kampani Trump také říkal, že výstavbu zdi by mělo zaplatit Mexiko. Mexická vláda ale budování zdi na hranicích odmítá.

Na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi už nyní stojí plot, který kvůli nelegálním přechodům nechala postavit administrativa amerického prezident Billa Clintona v 90. letech minulého století.