Trump: Deportaci imigrantů jsem myslel vážně, názory neměním

Donald Trump si za svými názory na přistěhovaleckou politiku stojí a své názory nemění. Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států to uvedl v rozhovoru pro televizi Fox News. Reagoval tak na slova manažerky své kampaně, která o víkendu zpochybnila jeho záměr vystěhovat 11 milionů ilegálních imigrantů z USA.

„Neměním své názory. Chceme přijít se skutečně spravedlivou, ale pevnou odpovědí,“ řekl Trump. Šéfka jeho volební kampaně Kellyanne Conwayová přitom v neděli prohlásila, že o „deportační policii“, k jejímuž vytvoření se dříve Trump zavázal, bude zapotřebí teprve rozhodnout.

Trump hlavně během primárek postavil svou kampaň z velké části na boji proti ilegálním přistěhovalcům. Kromě deportací slíbil vybudovat na hranicích s Mexikem ochrannou zeď. Jeho záměry vyvolaly ostrou kritiku z tábora demokratické protikandidátky Hillary Clintonové.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump má o své imigrační politice podrobněji mluvit v jednom ze svých příštích projevů. Jeho syn Eric v televizi Fox News potvrdil, že jeho otec názory nemění. O jeho plánech odmítl konkrétně mluvit, zdůraznil ale, že budou „humánní, etické a ohleduplné“. Problém přistěhovalců je podle něj ale nezbytné vyřešit.

  • Úspěšný byznysmen, stal se miliardářem zejména podnikáním v realitách (hotely, kasina, golfová hřiště). Počátkem 90. let čelil bankrotu svého impéria, měl miliardové dluhy. Dokázal se ale vrátit do podnikatelské špičky. Zapojil se také do pořádání soutěží o titul Miss, vedl velmi sledovanou reality show The Apprentice (Učeň). Napsal či spolunapsal několik knih, které se staly bestsellery. V nich se věnoval například tomu, jak dosáhnout úspěchu, jak vést obchodní jednání, jak myslet ve velkém (Think Big) či tomu, jak učinit Ameriku opět silnou. 
  • Podnikatel byl patnáct let ženatý s Čechoameričankou Ivanou Trumpovou. Ze třech manželství má pět dětí. 
  • Trump byl členem Republikánské strany před rokem 1999, pak v letech 2009 až 2011 a od roku 2012. V letech 1999 až 2001 byl členem Reformní strany, v letech 2001 až 2009 Demokratické strany a v letech 2011 až 2012 byl nezávislý.
  •