Přetavte nespokojenost v nápady, jak věci změnit, řekl studentům slovenský prezident

Kiska k 17. listopadu: Mladí považují demokracii a svobodu za samozřejmost (zdroj: ČT24)

Sedmnáctý listopad je nejvýznamnější den v novodobých dějinách Čechů i Slováků, prohlásil při setkání se studenty slovenský prezident Andrej Kiska. „Je těžké mladší generaci vysvětlovat hodnotu toho, co my jsme neměli a co je pro vaši generaci samozřejmé,“ podotkl Kiska. Nespokojené občany nabádal k tomu, aby se zapojili aktivně do politiky a změnili věci.

Stát musí zajistit stejná pravidla pro všechny, zdůraznil Kiska

Slovenští politici si připomněli výročí takzvané sametové revoluce setkáním se studenty i vzpomínkovými akcemi, jako například kladení věnců k památníku popraveným a umučeným politickým vězňům za komunismu na jednom z bratislavských hřbitovů.

„V roce 1989 se nejen cosi uzavřelo, ale získaná svoboda a demokracie byly také příležitostí. Těmto dvou slovům dáváme každý den obsah znovu a znovu tím, jak se k naši demokracii a svobodě stavíme,“ podotkl slovenský prezident na schůzce se studenty.

Pravidla hry by měla být stejná pro všechny bez ohledu na majetek, postavení nebo příslušnost k politické straně, zdůraznil Kiska. „Stát musí být garantem jistoty pro ty, kteří se potřebují dovolat spravedlnosti, musí se lépe využívat zdroje, které máme. Pravidla musí umožnit běžným lidem žít spokojený život a těm nejslabším pomáhat,“ prohlásil prezident.

Stát musí zaručit svým občanům bezpečí, kdyby je někdo ohrožoval, a zákon musí sloužit ve prospěch slušných a poctivých, konstatoval Kiska. Při každém výročí sedmnáctého listopadu se zdá, že jsou lidé stále více nespokojení.

„Přitom jsme toho dosáhli hodně. Nespokojenost můžeme vyjádřit, můžeme kritizovat, ale to nejdůležitější je, že naši nespokojenost můžeme přetavit do nápadů, jak věci změnit. Vládu a politiky, kteří se nám nelíbí, můžeme po volbách svobodně vyměnit,“ připomněl Kiska s tím, že každý se může do politiky aktivně zapojit.

Prezident také připomněl, že členství Slovenska v EU umožňuje studentům i pracovníkům vydat se do zahraničí. „Naše krásné Slovensko vás ale potřebuje. Potřebujeme vaše zanícení, srdce, znalosti a schopnosti – i my, kteří jsme v politice. Je těžké mladší generaci vysvětlovat hodnotu toho, co my jsme neměli a co je pro vaši generaci samozřejmé – svoboda a demokracie,“ podotkl Kiska.

Fico viní z nárůstu extremismu i média

Slovenský premiér Robert Fico poobědval se studenty v jídelním vagonu na bratislavském nádraží. „Chci poblahopřát všem občanům ke státnímu svátku a studentům ke dni studentstva,“ řekl Fico.

Předseda vlády pak před novináři nepřímo nařkl média z toho, že jsou odpovědná za nárůst extremismu. „Pravicový extremismus je na takovém vzestupu, jaký prostor mu dává (veřejnoprávní rozhlas a televize) RTVS a jiná média,“ uvedl Fico.

obrázek
Zdroj: ČT24

Předseda koaliční strany Most-Híd na jiné připomínkové akci zdůraznil hodnoty demokracie. „Právě v období, kdy narůstá extremismus a populismus, nesmíme zapomenout, že demokracie není jednorázovou záležitostí, že jsme si ji jednou vybojovali a že už není potřeba nic dělat. Právě naopak, musíme ji obhajovat,“ řekl Bugár.

Na okraji Bratislavy u hranic s Rakouskem se zase uskutečnil další ročník vzpomínkové akce na takzvanou železnou oponu, tedy přísně střeženou hranici, která v období komunismu oddělovala tehdejší Československo od Rakouska.

Jen několik desítek lidí přišlo odpoledne k prezidentskému paláci na demonstraci, kterou s heslem „Listopad 1989: Podvod století“ zorganizovala neparlamentní Komunistická strana Slovenska a jiná levicová sdružení. Vlastní mítink ohlásila také opozice coby vyjádření nespokojenosti se současnou slovenskou vládou.

„Dnes, po více než čtvrtstoletí, opět voláme po změně. Chceme si svůj stát vzít zpět, protože nám záleží na hodnotách svobodné a férové společnosti. Chceme, aby v našem státě opět zavládlo právo a spravedlnost,“ uvedla ještě před konáním shromáždění poslankyně Veronika Remišová.