Vlak v New Jersey vjel během špičky do nástupiště. Jedna oběť, desítky raněných

Jednu oběť a zhruba stovku raněných si vyžádal náraz vlaku do nástupiště ve městě Hoboken v americkém státě New Jersey. Incident z ranní špičky po sobě zanechal také poničený terminál a zřícenou část stropu. Po několika hodinách se vyšetřovatelé shodli, že šlo skutečně o nehodu, nikoliv úmyslný čin.

Vlak podle agentury AP přijížděl k zastřešenému prostoru mezi nádražní budovou a nástupištěm. „Prostě nezastavil,“ řekl AP moderátor stanice WFAN, který byl svědkem neštěstí. „Projel zábrany a rovnou najel (do prostoru, kde čekají lidé),“ dodal.

Podle médií bylo na nástupišti zraněno podstatně méně lidí, než uvnitř vlaku. Jediná oběť, kterou byla údajně žena, však zahynula právě na nástupišti, když byla zasažena padající střechou.

Neštěstí v Hobokenu. Náraz vlaku do nástupiště zanechal oběť a desítky raněných (zdroj: ČT24)

„Vlak rozhodně nezpomaloval“

Místo nárazu popsal médiím pasažer Leo Offengenden. „První vagon je zcela mimo koleje, zanořený do budovy stanice. Část střechy je propadlá a trosky jsou roztroušeny kolem vagonu“, řekl.

„Když vzpomínám, rozhodně si nevybavuji, že by souprava zpomalovala. Rozhodně nezpomalovala. Nebylo cítit žádné brždění. Najednou prostě náraz,“ dodal Offengenden. I další svědci vypověděli, že vlak během příjezdu do stanice nijak nezpomalil.

Najednou přišel náraz, zhasla světla, lidé padali jako kuželky…
jeden z cestujících v havarovaném vlaku

Spíše nehoda, než úmysl

Zdroje blízké vyšetřování řekly stanici WNBC, že šlo patrně o nehodu, nikoli o úmyslný čin. Zatím není známo, jak rychle vlak jel, když prorazil zábranu na konci kolejí.

Na místo nehody se sjelo asi 20 sanitek, které rozvážejí zraněné do nemocnic. Většinou jde podle amerických médií o cestující z prvního vagonu nebo lidi čekající na nádraží. „Máme tu mnoho zraněných, některé v kritickém stavu,“ řekla mluvčí dopravní společnosti NJ Transit Jennifer Nelsonová. „Nádraží je teď zavřené,“ dodala.

K podobné nehodě došlo v minulém roce také na pražském Masarykově nádraží, kde souprava City Elefant nedobrzdila, prorazila zarážedlo a vjela do nástupiště ze třetí koleje. Při nehodě se lehce zranili dva lidé, jeden člověk skončil v nemocnici.