Minuta ticha za oběti: Spojené státy si připomínají výročí útoků z roku 2001

Připomínky útoků z roku 2001 přehlušila indispozice Clintonové (zdroj: ČT24)

Dolní část newyorského Manhattanu se stala místem pietní vzpomínky na téměř 3000 obětí teroristických útoků na New York a Washington ze září 2001. Patnácté výročí nejkrvavějšího teroristického útoku na americké půdě si připomněli i ve Washingtonu, kde útočníci uneseným letadlem narazili do budovy Pentagonu, a v pensylvánském Shanksvillu, kam dopadl další letoun, jehož cestující se teroristům postavili.

Po minutě ticha za mrtvé začalo stejně jako v minulých letech čtení jmen všech obětí. Mezi přihlížejícími byli i prezidentští kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump, kteří v den tragického výročí přerušili kampaň.

Clintonová opouští ceremoniál na Ground Zero
Zdroj: ČT24

Clintonová musela kvůli zdravotní indispozici – podle svého štábu způsobené horkem – akci opustit předčasně. „Viděli jsme záběry, kde měla velké problémy nastoupit do přistaveného mikrobusu. Bez ohledu na to, jak vážné tyto indispozice byly, určitě přiživí spekulace, které sytí zejména Trump, že není zdravotně způsobilá stát se prezidentkou. A začíná se z toho stávat zpráva číslo jedna, která zastínila výročí tak zásadní události, jako bylo 11. září,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Později odpoledne se Clintonová nechala fotografovat na ulici a přítomným novinářům řekla, že se „cítí skvěle“. Podle newyorských médií pietní akce na Manhattanu před jejich skončením opustil i Trump. Na žádost o komentář ke zdravotním problémům Clintonové prohlásil, že „o tom nic neví“.

Obama: Pro pozůstalé to je stále jako včera

Patnáct let se může zdát jako dlouhá doba. Ale pro rodiny, které toho dne ztratily kus svého srdce, to musí být jako včera.
Barack Obama

Prezident Barack Obama v projevu na shromáždění v Pentagonu prohlásil, že americký národ na oběti z 11. září nikdy nezapomene. „Láska a věrnost ať tě neopouští, připoutej si je k hrdlu, vyryj do srdce,“ citoval šéf Bílého domu Knihu přísloví z biblického Starého zákona.

Prezident poukázal na různorodost Ameriky a vyzval spoluobčany, aby se nenechali od nepřátel rozdělit. Dnešní den je podle něj těžký, ale „odkrývá lásku a věrnost v našich srdcích a v srdcích celého národa“.

Ještě před cestou do Pentagonu Obama uctil oběti teroristického útoku minutou ticha v Bílém době přesně v 8:46 místního času (14:46 SELČ), tedy v okamžiku, kdy první letadlo unesené teroristy narazilo do severní věže WTC v New Yorku.

Barack Obama při pietní akci u Pentagonu
Zdroj: Reuters

Ground Zero, jak Newyorčané místo teroristického útoku nazvali, se za patnáct let výrazně změnilo. Na místě dvou zničených věží Světového obchodního střediska (WTC) vyrostly nové výškové budovy, nejvyšší na západní polokouli. V okolí jsou nové hotely a obchodní střediska, památce mrtvých je věnováno Muzeum 11. září. Na místě zničených mrakodrapů jsou dvě vodní nádrže, které lemují panely se jmény všech obětí.

Památku obětí uctily stovky lidí i v pensylvánském Shanksvillu, kde se zřídil letoun unesený teroristy, když se cestující pokusili únosce přemoci. Zahynulo 40 pasažérů a členů posádky. Letoun letěl na lince z Newarku v New Jersey do kalifornského San Fanciska. Na místě katastrofy byl vybudován Národní památník letu 93.

Organizátoři se drží záměru, aby i při výročních akcích byla pieta výhradně nepolitická. Největší pozornost je věnována pozůstalým, smuteční akce jsou také připomínkou statečnosti newyorských policistů a hasičů. Na Bílém domě a vládních budovách vlaje americká vlajka spuštěná na půl žerdi.

Při útocích na východní pobřeží USA, které provedla teroristická organizace Al-Káida, zahynulo 2977 lidí a 19 únosců. V letadlech, která se stala smrticí zbraní, zemřelo 265 osob včetně únosců.