Inteligentní čeští roboti budou pomáhat po zemětřesení v Itálii

Itálie postižená zemětřesením dostane novou pomoc – roboty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze. Měli by zkoumat především vzácné budovy poškozené otřesy půdy.

Do italského Amatrice, které minulý týden postihlo zemětřesení, ve středu z Českého vysokého učení technického (ČVUT) odletěli dva roboti. Poprvé vyjedou pomáhat do terénu již ve čtvrtek. Jejich hlavním úkolem bude práce v ruinách, jimiž jsou na svých pásech bez problémů schopni projíždět.

Pomocí citlivých přístrojů budou zkoumat, zda není statika budov narušena zemětřesením více, než se na první pohled jeví. Lidští průzkumníci by v takovém případě byli ohrožení pádem staveb, v náročném terénu se lidé navíc jen špatně pohybují.

UDÁLOSTI: Do italského města Amatrice byli posláni dva roboti (zdroj: ČT24)

Oba roboti jsou schopni bez problémů zdolávat i náročné překážky, neměly by je ohrozit ani sutiny či kusy kovu nebo případné sesuvy půdy. Mají všesměrovou kameru, termokameru a laserové měřicí zařízení. Kombinovaným výstupem z těchto zdrojů je detailní 3D mapa okolí, ze které jsou záchranáři schopní poznat, jestli budova nemá narušenou statiku.

Václav Hláváč, vedoucí Centra strojového vnímání katedry kybernetiky FEL, který má celý projekt na starost, konstatoval, že tito roboti nejsou vhodní k záchraně lidí. Nepoužívají se tedy v první fázi zásahu po zemětřesení. Přicházejí ke slovu až později, když je třeba prohlížet a zkoumat zbytky domů.

Roboti z pražského ČVUT nejsou žádní začátečníci – už před čtyřmi lety prohledávali budovy zasažené zemětřesením v italském městě Mirandola. Od té doby se pochopitelně jejich technologie zlepšila, stroje jsou rychlejší, obratnější, silnější a především jsou vybaveny pokročilejší umělou inteligencí i přístroji.

Roboti vznikli v rámci programu TRADR, jenž je financovaný Evropskou unií.