Italové rozbili gang pašeráků migrantů, vedl ho zřejmě džihádista

Italští kriminalisté rozbili gang, který pašoval migranty. Policie navíc v oblasti Neapole zadržela jednačtyřicetiletého Tunisana, který zřejmě skupinu řídil a měl vazby na džihádisty. Podle ní se zradikalizoval během posledního roku. Na sociálních sítích mimo jiné oslavoval atentáty v Paříži.

Italská policie zatkla celkem osm lidí. Vyšetřování odhalilo, že skupina mimo jiné zařizovala falešné pracovní smlouvy pro migranty. Ti na základě těchto dokumentů mohli získat povolení k pobytu.

Operace proti pašerácké organizaci se uskutečnila v době, kdy se na Apeninském poloostrově množí případy vypovězení cizinců podezřelých z radikalizace. Ve čtvrtek to potvrdil ministr vnitra Angelino Alfano, když zdůraznil, že „v Itálii probíhají intenzivní preventivní akce k co největšímu omezení rizika“.

Snaží se Islámský stát propašovat lidi do Evropy? Itálie to prověřuje

Itálie v současné době zjišťuje, jestli se teroristé z Islámského státu (IS) podílejí na pašování migrantů do Evropy, oznámil před pár dny v parlamentu ministr spravedlnosti Andrea Orlando. Podle něj existuje podezření, že radikálové z IS se snaží ovlivňovat, kam budou migranti v Itálii umístěni.

„Z informací, které máme, vyplývá, že je v běhu vyšetřování zaměřené na to, zda členové IS hrají klíčovou roli v kontrole a řízení toku migrantů do Itálie,“ uvedl Orlando. Vyšetřování je podle něj tajné.

Migranti v Itálii
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Masivní příliv migrantů, jichž loni do Evropy přišlo přes milion, se téměř zastavil letos na jaře díky dohodě EU s Tureckem a také díky tomu, že země na takzvané balkánské trase uzavřely své hranice.

Tisíce lidí týdně ale připlouvají nyní přes Středozemní moře do Itálie. Podle agentury Reuters kriminální gangy využívají politického chaosu v Libyi a nabízejí za značné sumy lidem ze subsaharské Afriky cestu za lepším životem do Evropy.

Od začátku roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře téměř 94 tisíc migrantů. Za celý loňský rok jich bylo na 154 tisíc.