Francie zásadně změní boj proti terorismu. Chystá centrálu tajných služeb

Francouzské zpravodajské služby je po loňských teroristických útocích v Paříži nutné zcela změnit. Ve zvláštní zprávě o bezpečnostních selháních před útoky to uvedla parlamentní vyšetřovací komise. Teroristickým útokům z 13. listopadu 2015 ale podle ní nešlo zabránit.

Poslanci navrhli sérii opatření, která mají podobným teroristickým akcím předcházet. Zejména chtějí zřídit národní protiteroristickou agenturu podřízenou přímo předsedovi vlády. V ní by se soustředily všechny tajné služby. Smyslem je efektivnější sdílení informací.

„Čelíme mezinárodnímu terorismu, v oblasti zpravodajských služeb tedy musíme volit ambicióznější kroky, než jaké ministerstvo vnitra dosud podnikalo,“ řekl předseda komise Georges Fenech. Národní protiteroristická agentura by podle komise měla fungovat podobně jako americké protiteroristické centrum, zřízené po newyorských atentátech z 11. září 2001.

Výjimečný stav stále platí

Při listopadových atentátech v Paříži na několika místech francouzské metropole zahynulo sto třicet lidí a téměř pět set jich bylo zraněno. Přeživší a příbuzní obětí podle deníku Le Figaro poukazovali na nedostatky při zásahu, kritizovali péči o zraněné a také potíže při identifikaci mrtvých a zraněných.

Výjimečný stav, který byl po atentátech ve Francii vyhlášen, má podle komise „jen omezený dopad na národní bezpečnost“. To se týká i vojenské protiteroristické operace Sentinelle, zavedené po teroristických atentátech z ledna loňského roku a posílené po listopadových útocích. Po celé zemi nyní působí v rámci prevence několik tisíc vojáků.