Putin po měsících hovořil s Erdoganem, chce normalizovat vztahy

Ruský prezident Vladimir Putin se dohodl se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem na normalizaci vztahů mezi oběma státy, které se ocitly na bodu mrazu po loňském sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami. Uvedl to sám Putin na zasedání vlády poté, co telefonicky hovořil s Erdoganem. Jako první krok umožní ruským turistům návrat do Turecka, které patřilo k jejich nejoblíbenějším destinacím.

Vladimir Putin v telefonátu odsoudil úterní útok na istanbulské letiště a vyjádřil Turecku soustrast. Oba prezidenti se ujistili o vzájemné spolupráci v boji proti terorismu.

Telefonický rozhovor Putina a Erdogana se uskutečnil poté, co turecký prezident v dopise vyjádřil lítost nad sestřelením ruské stíhačky. Tento incident zmrazil vzájemné vztahy Moskvy a Ankary, Rusko dokonce zavedlo proti Turecku sankce.

Sestřelený ruský Suchoj Su-24
Zdroj: ČTK/AP

Podle Putina právě Erdoganův dopis vytvořil podmínky pro ukončení „krizové kapitoly“ ve vzájemných vztazích. Putin nyní nařídil vládě, aby začala s celkovou normalizací obchodních a hospodářských vztahů s Tureckem. Příslušné návrhy má předložit premiér Dmitrij Medvěděv.

„Pokud jde o naše dvoustranné vztahy, chtěl bych začít s turistikou, i když se tak děje na pozadí aktivizace teroristických živlů. Nicméně rušíme úřední omezení v této oblasti,“ prohlásil ruský prezident. Dodal, že jej Erdogan ubezpečil, že turecké vedení udělá vše, co je v jeho silách, aby zajistilo bezpečnost ruských turistů.

Osobní setkání možná v září

„Rozhovor obou prezidentů se nesl ve velmi pozitivním duchu,“ oznámil mluvčí kanceláře tureckého prezidenta. Oba prezidenti se domluvili i na osobním setkání jako dalším kroku v usmiřování obou zemí, datum ale ještě zbývá domluvit. V úvahu připadá zářijový summit  skupiny největších ekonomik světa G20 v Číně. Už v pátek se mají v Soči sejít oba ministři zahraničí.

Turecké vedení se za listopadový incident dlouho odmítalo omluvit, což jen zesilovalo kritiku Moskvy. Sám Putin otevřeně prohlašoval, že nezruší sankce, dokud se Ankara neomluví.