Po vzoru Britů: Kotlebova strana chce referendum o odchodu Slovenska z EU

Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba - Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) chce začít sbírat podpisy za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie. Inspiroval ji úspěch stoupenců brexitu. Podle průzkumů ale většina Slováků členství země v EU podporuje. LSNS vede Marian Kotleba, jehož označuje slovenský prezident Andrej Kiska za fašistu.

Britové ve čtvrtek odsouhlasili odchod země z EU. Proces vyjednávání podmínek nových vztahů s Bruselem by měl trvat zhruba dva roky.

Úspěch stoupenců brexitu uvítala s nadšením euroskeptická nacionalistická hnutí napříč Evropou. Vlastní plebiscit žádá nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse, francouzská Národní fronta Marine Le Penové, italská Národní liga nebo Dánská lidová strana.

„Výsledek britského referenda je poselství pro nás všechny a nemůžeme ho podceňovat. Nepřišlo náhle a nečekaně, v řadě zemí je v poslední době vidět nárůst protievropských sil, a proto musejí evropští lídři jasně říci občanům, jakou EU jim nabízejí. Podle nás to musí být Unie lepší, srozumitelnější a Unie, která bude řešit témata a problémy blízké lidem,“ prohlásil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

 V Bratislavě se demonstrovalo „proti diktátu z Bruselu“

Dohromady stovky lidí se v Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace „proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy“. Na demonstraci krajně pravicových hnutí přitom přišlo mnohem méně lidí než loni, byli mezi nimi i demonstranti z Česka. Policie zadržela jen pár jednotlivců - a to i z řad antifašistů, kteří proti akci radikálů protestovali o několik set metrů dál.

Řečníci na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu. „Blíží se den, kdy si naši vlast vezmeme zpět do vlastních rukou. Tak jako Britové oslavují červnové datum, tak den, kdy si vezmeme moc do našich rukou, bude dnem naší nezávislosti. Brexit je jen začátek. Evropské unii v takovéto podobě zvoní umíráček,“ prohlásil před asi 500 lidmi na shromáždění v širším centru Bratislavy předseda občanského sdružení Slovenské hnutí obrody Róbert Švec. 

Bratislavou prošli odpůrci EU i anarchisté (zdroj: ČT24)

Před rokem extrémní pravice ovládla centrum města, letos se role otočily. Do ulic přišlo demonstrovat podstatně víc lidí proti fašismu a pravicové extrémisty přečíslili. „Lidé vnímají víc fašismus jako problém, Předtím jsme vždy byli označovaní, i naše anifašistické aktivity, za paranoické. Každý tvrdíl, že přece fašismus už se nemůže vrátit,“ uvedl organizátor Robert Mihály.

Dominového efektu se obává šéf Evropské komise Jean Claude-Juncker, ale i evropští politici. „Naše strana začne od příštího pondělí se sběrem podpisů pod petici za vyhlášení referenda o vystoupení Slovenské republiky z Evropské unie,“ oznámil už předseda LSNS Marian Kotleba ve videonahrávce, kterou strana zveřejnila na svém webu.

Kotleba vyhlásil, že evropský Titanic se potápí a je na čase, aby jeho palubu Slovensko stejně jako Británie opustilo. Kotlebova strana jako jediná ve slovenském parlamentu výsledek britského hlasování přivítala. Vystoupení z evropského společenství má i ve svém volebním programu.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Pro vypsání referenda musejí organizátoři petice shromáždit na pětimilionovém Slovensku 350 tisíc podpisů. Až na referendum o vstupu Slovenska do EU přitom ztroskotala v zemi všechna lidová hlasování z důvodu nízké účasti. Pro platnost hlasování je podle slovenské ústavy nezbytné, aby se jej zúčastnila více než polovina oprávněných voličů.

Zpravodaj ČT: Kotlebova strana má vystoupení z EU ve volebním programu (zdroj: ČT24)

Většina Slováků ale členství země v EU podporuje. Podle posledního průzkumu veřejného mínění agentury Focus by se při podobném plebiscitu na Slovensku vyslovilo 62,1 procenta dospělých Slováků pro setrvání země v EU. Opačný názor mělo 22,6 procenta respondentů.

Evropská unie
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Úspěch Kotlebovy LSNS byl největším překvapením posledních parlamentních voleb, kde skončila se ziskem 8,04 procenta hlasů na pátém místě. Ve 150členném parlamentu, ve kterém si křesla rozdělilo až osm stran a hnutí, připadlo uskupení 14 mandátů.

Kotleba mluví o „bruselském diktátu“, vystupuje proti členství Slovenska v NATO a loni se účastnil demonstrací proti imigrantům a dříve organizoval pochody proti Romům. LSNS ve svém programu kromě jiného slíbila nastolení „pořádku s parazity v osadách“ a ochranu lidí před „cikánským terorem“. Známo je rovněž svými protiimigračními názory.