V Británii nevydržel web nápor žádostí o registraci k referendu, lhůta byla prodloužena

Palčivým dotazům diváků čelili v úterý přední stoupenec a odpůrce odchodu Británie z EU. Premiér David Cameron přiznal, že ho EU frustruje, ale Britové by měli bojovat zevnitř. Šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage zase orodoval za uzavření hranic. Migranti podle něj zhoršili život řadě slušných Britů. Po debatě spadly internetové stránky, kde se Britové do půlnoci registrovali k referendu, Cameron po vlně kritiky lhůtu prodloužil.

Dva týdny před hlasováním je poměr sil příznivců a odpůrců takzvaného Brexitu velmi vyrovnaný. Napětí ve Spojeném království proto roste – poslední den registrace k referendu byl zájem enormní, web nakonec nápor neustál a stránky spadly.

Vláda se po dohodě s volební komisí rozhodla, že prodlouží lhůtu pro registraci o 48 hodin do čtvrteční půlnoci. „Myslíme, že je spravedlivé, abychom prodloužili lhůtu pro registraci až do půlnoci 9. června, abychom dali osobám, které se nemohly registrovat, čas to udělat,“ stojí ve vládním prohlášení. Premiér David Cameron už kolem 13:00 na Twitteru napsal, že je možné se i nadále registrovat.

Posunutí termínu žádal lídr Labouristické strany Jeremy Corbyn nebo šéf Liberálně demokratické strany Tim Farron. Bývalá zástupkyně šéfa labouristů Harriet Harmanová považuje celý systém registrace voličů za chybný. Podle ní by měli být všichni oprávnění voliči zapsáni úřady automaticky.

Výkonná ředitelka Electoral Reform Society Katie Ghoseová přirovnala situaci k parlamentním volbám v roce 2010, kdy byli lidé odháněni od volebních místností, před nimiž stáli před ukončením hlasování v dlouhých frontách.

„Jednoznačně je tu obrovská poptávka. Lhůta by měla být prodloužena nejméně do půlnoci, pokud to půjde, tak do konce týdne. Minulý týden se registrovalo 1,5 milionů lidí, poslední den to bylo 525 tisíc,“ upozornila Ghoseová.

Televizní debatě vévodilo ekonomické téma a migrace

Cameron a Farage čelili každý hodinu dotazům publika o 200 lidech. Farage si v debatě stěžoval, že je pro své názory na uprchlickou krizi démonizován. Šéf UKIPu čelil obviněním, že šíří poplašné zprávy, politik ale trval na tom, že na nutnosti usměrnění migrace je široká podpora veřejnosti včetně etnických menšin.

Zastánci Brexitu volají po zavedení přísného australského bodového systému. Canberra u žadatelů o trvalý pobyt nebo o pracovní povolení hodnotí třeba věk, vzdělání nebo znalost angličtiny.

„Uprchlíci rozdělují nejen jednotlivé země, ale i společnost v nich, vede to k úplně novému stylu politiky. Peníze docházejí a přitom jsou čím dál víc potřeba – máme projekty společné evropské armády, musíme zvyšovat rozpočet, a projekty nám nefungují, jak by měly,“ varoval politik, který by rád viděl obnovení hraničních kontrol.

„Myslím, že abychom měli naši zemi bezpečnější, potřebujeme zase britské pasy, stejně jako kontrolovat každého, kdo k nám přijíždí,“ podotkl.

Uprchlíci
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Farage připustil, že migranti prospěli britské ekonomice, ale „pravdou je, že jde víc o život než o HDP a slušní Britové zažili kvůli imigraci v posledních letech mizérii“.

Možná případný odchod z EU dává iluzi větší suverenity, ale není tomu tak. Podívejme se na věci, které nás mohou zasáhnout. K tomu, abychom zabránili Íránu mít vlastní jadernou zbraň, k tomu abychom se čelem postavili Putinově agresi na Ukrajině, potřebujeme NATO, stejně jako OSN i Evropskou unii.
David Cameron
britský premiér

Premiér byl opakovaně kritizován členy publika, že migraci nedokáže dostat pod kontrolu. Jeden z tazatelů si postěžoval, že má doma tři děti, které žijí v jedné místnosti, a nemůže se dohodnout s lékařem na termínu. Z některých částí Británie se stalo místo, kam se nechodí, uvedl.

Cameron připustil, že přistěhovalectví je výzva, kterou přitom lze řešit dobrým a špatným způsobem. „Dobrý způsob je ten, že sem lidé mohou přijít, ale zaplatí, než budou moci odejít,“ konstatoval premiér.

Šli bychom proti zdi, varuje Cameron před odchodem z EU

Podle premiéra by vystoupení z Unie znamenalo úbytek pracovních míst a ohrožení ekonomiky. „Stále bychom chtěli vyvážet do EU, ale tam bychom museli splnit podmínky pro všechna pravidla a regulace. Byli bychom zemí, která jde čelem proti zdi. Musím také říct, že pátá největší ekonomika Unii potřebuje, aby jí pomáhala bojovat za své zájmy,“ zdůraznil Cameron v živém vysílání televize ITV.

Šéf britské strany UKIP Nigel Farage
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Farage naopak tvrdí, že v případě Brexitu by britské firmy platily nižší poplatky, než kolik odevzdávají v současné době Bruselu. „Žádná dohoda je lepší než strašná dohoda, kterou máme v tuto chvíli,“ poznamenal šéf UKIPu.

Premiér, který vede The In Campaign (Kampaň pro setrvání), se v uplynulých měsících snažil dohodnout nové podmínky vztahů s Bruselem, podle vůdců kampaně zastánců Brexitu Vote Leave (Hlasuj pro odchod) ale reformy nejsou dostatečné.

Debata proběhla v úterý krátce před půlnocí, kdy v Británii vypršela lhůta, v níž se lidé mohli registrovat pro referendum. To proběhne už 23. června. Hlasovat mohou i občané Irska a států Společenství národů, kteří v Británii dlouhodobě žijí.

Odpůrců unijní politiky přibývá

Euroskepticismus je na vzestupu v celé Evropě, ukazuje nový průzkum z pera Pew Research Center. Celkem 51 procent respondentů z deseti zemí EU stále favorizuje Unii, ale 42 procent lidí by rádo vrátilo víc pravomocí národním vládám.

Největší počet odpůrců Bruselu je v Řecku (71 procent) a ve Francii (62 procent), kde mezi lety 2015 a 2016 klesl počet stoupenců země v EU o 17 procentních bodů. Také ve Španělsku je pokles citelný – 16 procentních bodů. V Británii a Itálii to je o něco méně (8 a 6 procentních bodů).

Naopak nejvíc zastánců EU je v Polsku (72 procent) a v Maďarsku (61 procent). Průzkum proběhl mezi 4. dubnem a 12. květnem 2016 mezi 10 491 respondenty z deseti unijních zemí, jež zahrnují 80 procent populace EU a 82 procent unijního HDP.