Britové mají poslední možnost zaregistrovat se k hlasování o odchodu z EU

Těm, kdo chtějí hlasovat v britském referendu o vystoupení země z EU, úterní půlnocí končí možnost se zaregistrovat. Referendum samotné proběhne 23. června. Ovlivnit britskou veřejnost se ještě večer pokusí premiér David Cameron a šéf Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage. Proti sobě se postaví ve velké televizní debatě.

Před referendem se musejí registrovat všichni, kdo chtějí hlasovat. Netýká se to těch, kteří se do voličských seznamů nechali zapsat už před loňskými parlamentními volbami nebo před květnovými místními volbami v Anglii, Walesu, Skotsku a Severním Irsku. Výjimku tvoří lidé, kteří se od té doby přestěhovali. 

Podle předsedy Studentské sekce Mezinárodního politologického ústavu Marka Bičana registrace není žádnou novinkou. Povinná je už od roku 1832 a Britové ji tak berou jako samozřejmost. Za poslední tři týdny se k hlasování elektronicky registrovalo asi 1,3 milionu lidí. Více než polovina z nich byla podle BBC mladší 34 let.

Hlasovat půjde i v zastoupení

Kromě britských občanů starších 18 let mohou volit i občané Irska a států Společenství národů (Commonwealth), kteří v Británii dlouhodobě žijí. O Brexitu tak mohou rozhodnout i občané Austrálie, Indie, Kanady, Pákistánu či Kypru. Oprávněni hlasovat v referendu jsou i obyvatelé Gibraltaru. Celkem tak může svůj hlas pro či proti setrvání Británie v EU odevzdat až milion lidí, kteří nemají britské občanství.

Hlasování se ovšem nemohou zúčastnit britští občané, kteří žijí v zahraničí déle než 15 let, upřesnil Bičan. Na dálku bude možné vyjádřit názor buď korespondenčně, nebo v zastoupení někoho jiného po podepsání plné moci. On-line hlasování možné není. Pro korespondenční hlasování je možné se registrovat až do středečních 17:00 (18:00 našeho času).

Studio 6: Končí registrace voličů k referendu o Brexitu (zdroj: ČT24)

Oba britské tábory jsou vyrovnané

Zda se Britové k odchodu skutečně rozhodnou není vůbec jisté. Průzkumy ukazují, že síly táborů zastánců setrvání v EU a jejich protivníků jsou v zásadě vyrovnané.

Podle serveru whatukthinks.org, který zprůměroval výsledky z posledních šesti výzkumů veřejného mínění, zastánci odchodu Británie z EU vedou o dva procentní body (51 procent). Zmiňované průzkumy proběhly mezi 27. květnem a 5. červnem. Také podle pondělního průzkumu zveřejněného ve francouzském listu Le Figaro by převážili zastánci Brexitu. Pro by hlasovalo 43 procent dotázaných a pro setrvání v Unii 41 procent.

Nové dva aktuální průzkumy ovšem připisují mírný náskok zastáncům setrvání Británie v EU. Elektronický průzkum agentury YouGov pro deník The Times i telefonický průzkum agentury ORB pro The Daily Telegraph shodně přisuzují odpůrcům Brexitu převahu jednoho procentního bodu.

Cameron se v debatě střetne s Faragem

David Cameron
Zdroj: Reuters/POOL New

Britský premiér David Cameron se Brity snaží přesvědčit, aby hlasovali pro setrvání země v EU. Podle Camerona rozhodnutí, které voliči učiní, nebude mít vliv pouze na jedno či dvě volební období: „Ovlivní to osud naší země ne na pět let, ale na celá desetiletí a možná napořád.“ Případný Brexit podle něj negativně ovlivní bezpečnost Británie.

Proti setrvání v Unii jsou ale někteří jiní členové Konzervativní strany, kteří Cameronovu kampaň kritizují. Jedním z nich je například bývalý starosta Londýna Boris Johnson. Ten například varoval, že Británie nebude v rámci EU schopna kontrolovat rostoucí migraci. Populační růst označil za největší ekonomickou změnu v Británii za celé století.

Dalším zastáncem Brexitu je šéf protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. Toho si raději než Johnsona zvolil Cameron jako svého soupeře v úterní televizní debatě, uvedl Bičan. „Nigel Farage se angažuje v politice od roku 1993, kdy byla založena strana UKIP. Médii je často popisován jako charismatický politik,“ podotkl Bičan.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Formát těchto politických debat před referendy či před volbami je ve Velké Británii neobvyklý. Je to nový fenomén. Poprvé se objevuje před parlamentními volbami v roce 2010, kdy proti sobě stanuli premiér Gordon Brown za labouristy, lídr konzervativní strany David Cameron a lídr liberálních demokratů Nick Clegg,“ uvedl Bičan.

Debata bude moderovaná, oba politici budou reagovat na dotazy publika.