V Německu povodně zabily už 11 lidí. Dolní Bavorsko žádá pomoc

V Německu od začátku týdne přišlo o život v důsledku záplav už 11 lidí. V Dolním Bavorsku, kde byly průtrže mračen nejprudší, způsobil živel podle nejnovějších odhadů škody za více než miliardu eur. Povodňová situace se pomalu začíná zlepšovat, byť místy lokální bouřky ještě hrozí.

Zemský rada Michael Fahmüller z okresu Rottal-Inn uvedl, že záplavy v Dolním Bavorsku zasáhly přes 5 tisíc domácností a těžce poškodily zhruba 500 domů, které již zřejmě nebude možné opravit. Největší škody vznikly v obci Simbach am Inn, v celém okresu Rottal-Inn podle agentury DPA záplavy zničily 200 mostů. 

„Požaduji stejnou podporu jako při stoleté vodě na Dunaji v roce 2013, aby náš okres měl opět budoucnost,“ uvedl Fahmüller. Ministerský předseda Bavorska Horst Seehofer hodlá o pomoci zasaženým oblastem jednat na úterním zasedání kabinetu a co nejrychleji ji schválit. V první fázi bavorská vláda přislíbila postiženým příspěvek 1500 eur.

V této míře se tomu zřejmě nedalo lépe předejít. Během pár hodin spadlo takové množství vody, jako jindy za celý měsíc.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Německu
Speciální vysílání ČT24 k výkyvům počasí v Evropě (zdroj: ČT24)

Situace v zaplavených oblastech Německa se začíná zlepšovat. Bavorská policie ale oznámila, že v pátek zemřel dvaasedmdesátiletý muž, kterého ve čtvrtek záchranáři vytáhli z rozvodněné řeky v Trifternu na jihu země a odvezli do nemocnice. Od začátku týdne tak v důsledku povodní zemřelo v Německu 11 lidí.

Další tragický příběh popisuje zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský. „Otec byl se syny v prvním patře, manželka, dcera a babička ještě v přízemí. Rozhodovaly se, jestli mají jet pro dalšího příbuzného. Voda je tam chytila. Všechny tři v přízemí bytu zemřely.“

Festival Rock am Ring v Mendigu opanovalo bahno
Zdroj: Thomas Frey/ČTK/DPA

Blesk zranil 82 lidí na koncertě

Bouře řádily i nad německým Mendigem, kde probíhá hudební festival Rock am Ring. Údery blesků v pátek večer zranily 82 lidí. „Těžká zranění utrpělo 15 lidí,“ řekl agentuře DPA policejní mluvčí. Dodal, že dva zranění museli být dokonce oživováni.

Na festival, který patří k největším v Evropě, přijelo kolem 90 tisíc lidí. Silná průtrž mračen a bouřka mimo jiné potrhaly řadu stanů ve stanovém městečku. Celá oblast se proměnila v blátivou stoku. Pořadatelé akci na pokyn úřadů kvůli obavám ze špatného počasí na několik hodin přerušili. Festival měl podobné problémy také loni, kdy bylo v důsledku úderů blesků hospitalizováno 33 lidí.

Vydáno pod