Ničivý požár se rozšířil do další kanadské provincie

Rozsáhlý lesní požár, který postihl sever kanadské provincie Alberta, se rozšířil i do sousedního Saskatchewanu. Podle agentury Reuters jsou ale tamní farmy a četné doly od plamenů daleko a nejbližší město chrání jezero.

Plameny zatím v Saskatchewanu zachvátily oblast o pouhých pár kilometrech čtverečních. Nejblíže ohni je městečko La Loche, v němž žije 2600 lidí. Na farmách v Saskatchewanu se pěstuje více řepky a obilí než v jakékoli jiné části Kanady, ale pole a farmy jsou jižně od trasy, po níž se šíří požár.

Saskatchewan má po Kazachstánu druhou největší těžbu uranu a nachází se tam 45 procent světových rezerv potaše používaného v zemědělství jako hnojivo. Uranové doly jsou od hranice s Albertou vzdáleny 200 kilometrů.

Město Fort McMurray muselo kvůli nejdražšímu požáru v historii Kanady opustit na 90 tisíc lidí. Požár, který vypukl 1. května, stále zabírá prostor 5000 kilometrů čtverečních. Na území města zničil 2432 staveb a 530 jich poškodil.

Díky dešti a větru se ale nyní požár odvrátil od nedaleké oblasti ropných písků, kde byly v uplynulých dnech evakuovány stovky těžařů a tisíce lidí bydlících v kempech.

Živel se snaží dostat pod kontrolu přes tisíc hasičů, úřady ale chtějí tento počet zdvojnásobit. Od 1. června se budou moci vracet domů evakuovaní lidé.

Podle Chada Morrisona ze střediska boje s požáry květnový oheň v okolí Fort McMurry zničil tolik lesní plochy jako za celý loňský rok v celé provincii.

Podle vědců vzniku mohutného požáru napomohla souhra globálního oteplování a jevu El Niño, které způsobily v Kanadě mimořádně velké sucho a s tím spojené vysoké riziko vzniku lesních požárů. Jen za letošek zaznamenala provincie Alberta 330 požárů, což je dvojnásobek loňského průměru.