Mohutný požár v Kanadě: Spoluviníkem je El Niño a globální oteplování

Během posledních 24 hodin se lesní požár v kanadské provincii Alberta rozšířil ze sta na 1000 kilometrů čtverečních, což odpovídá více než dvojnásobku území Prahy. Záchranáři letecky evakuují asi 8 tisíc lidí, dalším 17 tisícům hrozí, že je plameny odříznou od jediné únikové cesty. Podle vědců vzniku tak mohutného požáru napomohla souhra globálního oteplování a jevu El Niño.

Právě globální oteplování a projevy El Niña podle vědců způsobily v Kanadě mimořádně velké sucho a s tím spojené vysoké riziko vzniku lesních požárů. Jen za letošek zaznamenala provincie Alberta 330 požárů, což je dvojnásobek loňského průměru.

Vědcům se také podařilo prokázat, že se sezona lesních požárů od roku 1979 stále prodlužuje, a to právě kvůli globálnímu oteplování.

Riziko vzniku požárů
Zdroj: ČT24

Server BBC připomíná, že provincie Alberta i značná část západní Kanady loni zaznamenala mimořádné sucho, které silně poškodilo i místní zemědělce. Situace se nezlepšila ani během zimy, zkomplikovalo ji ještě El Niño, jehož letošní projevy jsou jedny z nejsilnějších za celou dobu sledování. El Niño má na svědomí i utlumení monzunu v Indii nebo rekordní sucho v řadě částí Afriky.

„Měli jsme neuvěřitelně suchou zimu, nenapadlo dost sněhu,“ přisvědčuje profesorka Judith Kuligová z univerzity v Lethbridge v Albertě. Věří, že právě mix faktorů, zahrnujících El Niño a oteplování, zapříčinil současné ohromné požáry.

„Letos začala sezona požárů oficiálně 1. března, loni to bylo 15. března. Jedná se o významné změny, když si uvědomíte, že dříve začínala až v květnu. Teď je to březen,“ upozorňuje Kuligová.

Peklo v Albertě: Mohutný požár se nedaří zastavit (zdroj: ČT24)

Vedle El Niña vědci ukazují prstem i na celosvětový růst teplot, který přispívá k zvyšování rizika požárů. Během prvních čtyř měsíců letošního roku se průměrné teploty pohybovaly o jeden stupeň výš, než je dlouhodobý průměr. Kanadští badatelé už v lednu varovali, že kvůli oteplování zemi čeká víc požárů. V neprospěch Kanady hraje i fakt, že dopady oteplování jsou horší v severních zeměpisných šířkách.

„Prodlužování sezony požárů není jen výsledkem teoretických studií, ale prokázaným faktem. Během uplynulých 50 let došlo také ke zvětšení plochy požárů. Projevilo se to nejvíc právě v Kanadě,“ dodává profesor Martin Wooster z King College v Londýně.

Podle něj je jedním z často přehlížených faktorů ovlivňujících přírodní katastrofy demografie. Před posledním silným El Niñem v roce 1997 žilo ve Fort McMurray 30 tisíc lidí, poslední sčítání obyvatel ale uvádí už 60 tisíc. Víc obyvatel znamená nejen horší dopad katastrofy, ale také větší riziko vzniku požáru.

Studio ČT24: Hašení požáru komplikuje silný vítr (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí musely být evakuovány letecky

Ve středu vyhlásila kvůli požáru Alberta stav ohrožení. Hasičům, kterých je nasazena už více než tisícovka, se ještě do čtvrtka dařilo bránit tomu, aby se požár rychle rozšiřoval. Kvůli nepříznivému směru větru se ale plameny rychle rozšířily. Bojuje s nimi zhruba 150 vrtulníků a přes dvacet letadel.

V tuto chvíli je to zoufalý pokus o lokalizaci. Jednotky jsou stále v obraně, nesoustředí se na požární útok. Jejich jedinou záchranou bude, že začne pršet. V tuto chvíli to je dost neřešitelný problém.
Pavel Nepovím
Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru

Krizový štáb uvedl, že Fort Mcmurray, které je symbolem požáru, bude pravděpodobně z velké části zničeno. 

Prozatím úřady evakuovaly asi 90 tisíc lidí. Kanadský premiér Justin Trudeau označil nucené opuštění města a dalších obcí za největší požární evakuaci v historii Alberty.  V celé provincii byl také vyhlášen zákaz rozdělávání ohně.

Kanadské úřady už začaly hledat ubytování pro rodiny, které přišly při požáru o veškerý majetek. Upozornily, že návrat do Fort McMurray nebude otázkou dní.

Majetek a životní vzpomínky: Lidé museli vybrat věci k záchraně běhěm půl hodiny

Server CNN přinesl svědectví Camerona Springa, jednoho z obyvatel Fort McMurray. Oheň se rychle blížil k jeho domu. Na sbalení nejnutnějších věcí měl pouhých 30 minut. „Přišlo to bez varování. Stihl jsem vzít jenom pár kusů oblečení, toaletní potřeby, notebook a cestovní pas.“ Všechno ostatní zůstalo napospas plamenům.  

Z domu, ve kterém vyrostl, unikl Cameron Spring na poslední chvíli. Oheň zničil celé okolí, stovka domů vyhořela až do základů. „Absolutně všechno je pryč. Zůstalo stát jen pár ohořelých zdí a komíny,“ říká.

Nemá ale čas přemýšlet o ztrátě svého domova. Jako ředitel společnosti provozující vrtulníky pomáhá s evakuací pacientů místní nemocnice a s dodávkami vody pro hašení. „Všechno, o co jsem přišel, je nahraditelné. Tahle myšlenka mi pomáhá,“ dodává Spring.