Požár v Kanadě opět nabírá na síle, těžaři musí pryč

Stovky těžařů musí kvůli rozsáhlému požáru v Kanadě opustit ropná pole severně od města Fort McMurray. Desetitisíce lidí, kteří byli v poslední době kvůli šířícím se plamenům evakuováni, by se podle guvernérky Alberty zatím neměli vracet domů. Důvodem je hlavně silně znečištěný vzduch v oblasti.

Město Fort McMurray muselo kvůli nejdražšímu požáru v historii Kanady opustit na 90 tisíc lidí. Požár na území města zničil 2432 staveb a 530 jich poškodil. „Díky úsilí hasičů se nám podařilo zachránit 85 procent města,“ oznámil ale o víkendu premiér Justin Trudeau.

Kempy muselo nově opustit 12 tisíc lidí

Požár se ovšem začal znovu šířit. Samotné město zatím plameny neohrožují, rychle ale postupují na sever, kde by mohly způsobit další rozsáhlé škody. Podle agentury AP se oheň šíří rychlostí okolo 30 metrů za minutu a během dvou hodin podle odhadů spálí šest kilometrů.

Celkem zuří na rozloze 2400 kilometrů čtverečních. Vláda už nařídila odvoz asi 12 tisíc lidí z kempů u Fort McMurray. S částečnou evakuací začala i dvojice ropných společností.

„Ve společnostech Syncrude a Suncor je mezi čtyřmi a pěti tisíci lidí. Ti zatím nemusí povinně odcházet. Oheň ještě nepřekročil bod pro spuštění povinné evakuace. Přesto společnosti přistoupily k preventivní evakuaci osob, které nejsou pro provoz stěžejní,“ konstatovala premiérka provincie Alberta Rachel Notleyová.

Firmy tvrdí, že jsou ložiska proti plamenům dostatečně zabezpečená, přesto se už omezení těžby a obavy investorů promítly do celosvětových cen ropy. Ani podle odborníků ropným pískům vzplanutí nehrozí. Oheň se v nich i díky všudypřítomné čisticí vodě šíří pomaleji než v běžné půdě. Ohrožené by ale v případě dalších požárů mohly být sklady a těžká technika.

Oheň je zatím zhruba 15 až 20 kilometrů daleko, celou oblast ale zavalil hustý dým. „Zásadním faktorem je pro lidi, kteří jsou stále na místě, velmi hustý černý dým, který uvidí. To u nich samozřejmě vyvolává velké obavy,“ konstatoval šéf protipožární ochrany Chad Morrison.

Příznivá navíc není ani předpověď pro příští dny, kdy má být sucho a horko. Úřady dříve informovaly, že by se první lidé mohli začít vracet zhruba koncem příštího týdne. Podle Notleyové může ale špatná kvalita vzduchu návrat zpomalit.

Podle vědců vzniku mohutného požáru napomohla souhra globálního oteplování a jevu El Niño, které způsobily v Kanadě mimořádně velké sucho a s tím spojené vysoké riziko vzniku lesních požárů. Jen za letošek zaznamenala provincie Alberta 330 požárů, což je dvojnásobek loňského průměru.