Lesy kanadské Alberty lehají popelem, oheň ohrožuje i sousední provincii

Rozsáhlý lesní požár v západokanadské provincii Alberta je zcela mimo kontrolu a ohrožuje sousední region Saskatchewan. V současnosti hoří zhruba 2000 kilometrů čtverečních, což je rozloha odpovídající polovině Zlínského kraje, a kvůli počasí hrozí rozšíření o dalších tisíc čtverečních kilometrů. Nepomohl ani nedělní slabý déšť. Jedná se zřejmě o nejdražší přírodní katastrofu v dějinách Kanady.

Požár vypukl v Kanadě minulý víkend, hasiči ho ale až do úterý měli pod kontrolou; ve středu provincie vyhlásila stav ohrožení. Rychle se šíří kvůli horkému počasí a větru, cestu plamenům navíc usnadňují suché lesy.

V Albertě totiž až do neděle dva měsíce nepršelo, několik minut trvající nedělní déšť neměl na plameny sebemenší vliv. „Doufáme tady v daleko více!“ vzkázala albertská premiérka Rachel Notleyová.

V pátek podle regionální vlády hořela oblast o rozloze 1000 kilometrů čtverečních, během soboty se rozšířila na 2000 kilometrů čtverečních a podle serveru ICI Radio-Canada hrozí znásobení na tři tisíce kilometrů. V plamenech by tak byla oblast velká jako celý Liberecký kraj.

Podle hasičů oheň zastaví jen silný déšť. „Počasí v regionu je pořád velmi špatné,“ řekl ministr veřejné bezpečnosti a krizové připravenosti Ralp Goodale. „Ke zlepšení by podle dlouhodobějších předpovědí mohlo dojít na začátku týdne. Měly by klesnout teploty a začít slabě pršet.“ Bez silnějšího deště ale potrvá hašení požáru ještě měsíce. Zasáhnout by mohl i sousední provincii Saskatchewan, kam už z Alberty dospěl hustý dým.

Reportáž: Plameny v kanadské Albertě (zdroj: ČT24)

Ve Fort McMurray se nerabuje, ubezpečuje policie

Kromě lesů oheň likviduje i město Fort McMurray, v jehož okolí s plameny bojuje 500 požárníků, které ze vzduchu podporuje patnáct helikoptér a čtrnáct letadel s vodou. Protipožární služba používá v boji s ohnivým živlem i drony. Bezpilotní letouny jsou vybavené infračervenými, ultrafialovými a tradičními kamerami ke zjištění hlavních ohnisek požáru a k vysledování jejich zdrojů v závislosti na čase, větru a dalších faktorech.

Souběžně s tím už několikátým dnem probíhá pozemní i letecká evakuace. Město opustily už desítky tisíc lidí. Jen během posledních dvou dnů úřady letecky evakuovaly 12 000 lidí, kteří se předtím z města přemístili do ubytovacích táborů ropných společností severně od města. Ty však mezitím rovněž začal ohrožovat oheň. 

Městu Fort McMurray podle albertské premiérky Notleyové hrozí úplná zkáza. „Všichni jsme viděli srdcervoucí záběry pořízené lidmi, kteří opouštěli město. Není pochyb o tom, že škoda bude rozsáhlá a bude trvat mnoho měsíců, než se ho podaří opravit,“ prohlásila.

Některé čtvrti města se po požáru proměnily v ruiny, oheň podle úřadů už zničil více než 1600 domů. Analytici zatím odhadli, že škody na majetku činí nejméně sedm miliard kanadských dolarů (asi 128 miliard korun). Rozsah a očekávanou délku katastrofy naznačuje i fakt, že jako nejlepší místa pro pobyt evakuovaných, kde se jim dlouhodobě dostane pomoci, úřady označily několik set kilometrů vzdálená města Calgary a Edmonton.

Ministryně pro místní správu provincie Alberta Danielle Lariveeová zároveň varovala obyvatele města, aby se nepokoušeli vrátit. Na bezpečnost zde dohlížejí policisté a snaží se zabránit rabování opuštěných domů. „Vím, že se objevovaly zprávy o plenění domů, rozhodně jsme ale neviděli lidi, kteří by pobíhali po ulicích s televizemi,“ prohlásil policejní inspektor z kanadské jízdní policie Kevin Kunetzi. „Jedna osoba byla zatčena za majetkovou trestnou činnost, kriminalita ale není na denním pořádku.“

Premiérka: Těžaři v oblasti jsou dostatečně chráněni

Oheň přidělává starosti i těžařům; Fort McMurray totiž leží v centru oblasti těžby ropných písků a kvůli plamenům se zastavila až čtvrtina místní produkce ropy. Jedna z největších ropných společností Syncrude v sobotu oznámila, že uzavírá svůj provoz severně od města a evakuuje kvůli kouři své zaměstnance. K podobnému kroku v neděli sáhla firma Statoil.

Premiérka Notleyová prohlásila, že oheň se může rozšířit až k hranici naleziště další společnosti Suncor. Podle úřadů však přímo na nalezištích velké škody nehrozí, protože jejich okolí je zbaveno porostu a tato místa mají velmi dobré protipožární vybavení.

„Je důležité zdůraznit, že objekt těžební společnosti Syncrude je odolný proti silným lesním požárům. Viděli jsme to v minulosti, kdy byl ohrožený velmi velkými požáry,“ upozornila albertská premiérka Notleyová. „Přesto to musíme brát vážně, proto jsou opatření, která mají ochránit zařízení, v plném provozu.“